Friday 3 October 2008

«Στις αξίες της Αριστεράς η λύση στην οικονομική κρίση»

Η γαλλίδα πολιτικός και ο κ. Γ. Παπανδρέου για τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα και τις δυνατότητες παρέμβασης των Σοσιαλιστών
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, TO BHMA, 03/10/08
Φωτογραφία

Στο roof garden της Μεγάλης Βρεταννίας γευμάτισαν χθες το μεσημέρι η κυρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο κ. Γ.Παπανδρέου, αμέσως μετά την άφιξη της γαλλίδας πολιτικού στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καλωσόρισε την κυρία Ρουαγιάλ, της έδειξε τα αξιοθέατα της πόλης από την ταράτσα του ξενοδοχείου και προέβησαν σε δηλώσεις για τη διεθνή οικονομική κρίση. «Οι Σοσιαλιστές έχουμε ήδη πάρει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και θα τις συνεχίσουμε, ώστε να υπάρξουν νέες πολιτικές,κανόνες λειτουργίας της αγοράς και προστασίας του εισοδήματος των μεσαίων και χαμηλόμισθων οικογενειών.Δεν μπορεί αυτή η κρίση να φορτωθεί στη μεσαία τάξη και στους λιγότερο ευνοημένους» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που συναντώ τον φίλο μου, ηγέτη του ΠαΣοΚ» δήλωσε από την πλευρά της η κυρία Ρουαγιάλ, «διότι πιστεύω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες,την παγκόσμια οικονομική κρίση,αποδεικνύει πραγματικά ότι οι αξίες της Αριστεράς επιστρατεύονται σήμερα για να δώσουν μια λύση. Συνειδητοποιούμε δηλαδή, τελικά, ότι όλοι οικειοποιούνται προς όφελός τους τις σοσιαλιστικές αξίες και τις αξίες της Αριστεράς.Βλέπουμε στη Γαλλία ακόμη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρθρώνει αριστερό λόγο.Βλέπουμε ξαφνικά ακόμη και τον κ. Μπους, που ήταν ο πιο εχθρικός απέναντι στην κρατική παρέμβαση, να εθνικοποιεί τις τράπεζες και να βρίσκει,από τη μία στιγμή στην άλλη, 700 δισ. δολάρια, ενώ δεν τα έβρισκε για να εκτονώσει την παγκόσμια κρίση τροφίμων».

Τα ίδια ζητήματα τους απασχόλησαν και στη διάρκεια του γεύματος, δηλαδή πώς αντιδρούν οι Σοσιαλιστές στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και πώς αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή προκειμένου να φανεί η διαφορετική ματιά τους στα θέματα της Ευρώπης. Η κυρία Ρουαγιάλ, το τελευταίο διάστημα, έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή στροφή προς τους νέους. Και συζήτησε την πρόσφατη εμφάνισή της σε ροκ αίθουσα στο Παρίσι, αλλά και την αυστηρή κριτική που δέχτηκε από στελέχη του κόμματός της. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στο ότι οι νέοι είναι καχύποπτοι απέναντι στα κόμματα και στην πολιτική και ότι η υιοθέτηση σοσιαλιστικού λεξιλογίου από δεξιές κυβερνήσεις προκαλεί σύγχυση. Μάλιστα οκ. Παπανδρέου της είπε ότι του άρεσε η εμφάνισή της γιατί είναι ανάγκη να λέγονται πράγματα με διαφορετικό τρόπο ώστε να διευρύνεται το ακροατήριο. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ενημέρωσε τη γαλλίδα πολιτικό για την ελληνική πολιτική σκηνή, για την οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών κ.λπ., ενόψει και της σημερινής συνάντησής της με τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή, και την κάλεσε στο Συμπόσιο της Σύμης, πρόσκληση την οποία η κυρία Σεγκολέν αποδέχτηκε αμέσως.

No comments: