Thursday 11 December 2008

Προφυλακιστέοι οι δύο ειδικοί φρουροί

Ο ειδικός φρουρός που κατηγορείται για ανθρωποκτονία διαψεύστηκε από την Σχολή Μωραΐτη.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. Οι δύο κατηγορούμενοι εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

Στο υπόμνημά του ο 37χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία υποστηρίζει ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα ευρισκόμενος αυτός και ο συνάδελφός του σε καθεστώς φόβου, καθώς όπως αναφέρει είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, δοκάρια και άλλα από ομάδα 30 αναρχικών. Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του για το 15χρονο μαθητή, ότι είχε αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε και ότι άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που καταδεικνύει, όπως αναφέρει, αποκλίνουσα συμπεριφορά.

  • Κούγιας: «Όλα ήταν παρεξήγηση»

Μέσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησαν να απολογούνται ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή οι δυο ειδικοί φρουροί, που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός, 37 ετών, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία, ενώ σε βάρος του δεύτερου, 32 ετών, για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία, ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, παρεξήγηση το τραγικό περιστατικό, καθώς, όπως είπε, από τα πρώτα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, προκύπτει ότι «η τραγωδία είναι αποτέλεσμα της ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Κούγιας «η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον άτυχο μαθητή».

Σύμφωνα με το δικηγόρο, «το βλήμα είναι λειασμένο από τη μια πλευρά και η πύλη εισόδου στο σώμα του μαθητή είναι από πάνω προς τα κάτω».

«Τώρα, εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη», δήλωσε ο κ. Κούγιας, ενώ εξέφρασε τη λύπη του, όπως είπε, προς τους κορυφαίους πολιτικούς ταγούς, «οι οποίοι προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί, που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας, ούτε τους αστυνομικούς».

  • «Ο θανών άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά»

Στο γραπτό υπόμνημα του ενός κατηγορούμενου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Δεχτήκαμε επίθεση από αναρχικούς και πυροβολήσαμε τρεις φορές. Ο θανών και η παρέα του, πριν έρθουν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πλήθος, το οποίο είχε συγκεντρωθεί και θα επιτίθετο, όπως συνηθίζεται κάθε Σάββατο, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχαν πάει στο κλειστό κολυμβητήριο Χαλανδρίου, στον αγώνα πόλο Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού και είχαν συμμετάσχει στα επεισόδια που σημειώθηκαν, επιφέροντας τον τραυματισμό πολιστών και του προπονητή του Ολυμπιακού, με τη ρίψη αντικειμένων και τη χρήση σιδηρολοστών».

Επίσης, προστίθεται: «Άλλωστε έχω πληροφορηθεί ότι οι νέοι αυτοί, ενώ κατοικούν στο Π. Ψυχικό και είναι γόνοι πλουσίων οικογενειών, συνηθίζουν να συχνάζουν στα Εξάρχεια, τα οποία επιλέγουν ως χώρο διασκέδασης αλλά και σε διάφορα γήπεδα όπου προκαλούν επεισόδια, μην επιδεικνύοντας την αναμενόμενη συμπεριφορά και προσωπικότητα ενός 15άχρονου εφήβου. Ο θανών είχε αποβληθεί από τη σχολή Μωραΐτη και άλλαζε συχνά σχολεία, γεγονός που αποτυπώνει μια αποκλίνουσα συμπεριφορά».

Παράλληλα, κατά τη μεταγωγή των δύο κατηγορουμένων επιχειρήθηκε η απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στο κτίριο κάτι που απετράπη μετά την παρέμβαση του προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Σχετικά θέματα

No comments: