Wednesday 17 December 2008

Παραπλανηθείς πρωθυπουργός μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς

Σκληρή κριτική στον Καραμανλή από την αντιπολίτευση

Τα Νέα: Τρίτη, Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2008 23:06, Web-Only
Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλάει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας

«Μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και παραπλανηθέντα πρωθυπουργό» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου με αφορμή την ομιλία Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ, στην οποία ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσέθεσε επίσης ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης θα έπρεπε να συνοδεύεται από παραιτήσεις υπουργών και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Στις περιπτώσεις όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη λύση δίνει ο λαός, σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου, με αφορμή την ομιλία του κ. Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Επίσης, επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες αποκαλύψεων, για να αναγνωρίσει υπό το βάρος αυτών ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και πρόσθεσε ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε το θάρρος να κάνει πράξη αυτό που η ανάληψη των ευθυνών απαιτεί, δηλαδή να ζητήσει την παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν σήμερα στην ομιλία του. Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο δρόμος είναι ένας, σύσταση προανακριτικής επιτροπής και παραίτηση.

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού στη διεθνή κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κατά τον κ. Καραμανλή φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο. Και πρόσθεσε ότι την ελληνική οικονομία δεν την υπονομεύει η αντιπολίτευση, αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησής του.

Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και την αναφορά του κ. Καραμανλή ότι ο ίδιος καταλαβαίνει τους νέους, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι είναι στους δρόμους, αν πράγματι ο κ. Καραμανλής τους καταλαβαίνει τόσο καλά.

Τόνισε επίσης ότι και σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός μίλησε για επιχειρησιακές ευθύνες της αστυνομίας και όχι για πολιτικές ευθύνες. Και σχετικά με την αναφορά του περί βελτίωσης της εκπαίδευσης ο κ. Παπακωνσταντίνου αναρωτήθηκε πως μπορεί να υπάρξει βελτίωση με τις δαπάνες για την παιδεία να μειώνονται διαρκώς.

Ο κ. Παπακωσσταντίνου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, ενώ σε ερώτηση αν θεωρεί γενναία πολιτική πράξη την αναγνώριση από τον πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, κάτι που δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα οδυνηρές, που αφορούσαν στελέχη του Κινήματος και το ίδιο έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε υποθέσεις που αφορούσαν κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

  • "Mea Culpa" από Καραμανλή

Αναλαμβάνω το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί για την υπόθεση του Βατοπεδίου, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, παραδεχόμενος ότι αρχικώς υποτίμησε το θέμα και δεν είδε εξ αρχής τις πραγματικές διαστάσεις του.

Σχετικά με τα επεισόδια, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκεται υπό εξέταση το επιχειρησιακό μέρος στη διάρκεια των επεισοδίων και ζήτησε καταδίκη χωρίς «ναι μεν, αλλά». Σε ότι αφορά την οικονομία, περιέγραψε μια ζοφερή διεθνή πραγματικότητα τονίζοντας ότι και η Ελλάδα δεν μένει ανεπηρέαστη.

Αναφερόμενος σε «όσα σκανδαλώδη έγιναν» στην υπόθεση Βατοπεδίου, τόνισε ότι πρόκειται για «μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε προ 10ετίας» και συμπλήρωσε ότι η Μονή, παρά το πνευματικό έργο της, λειτούργησε σε βάρος του Δημοσίου, εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του κράτους και ενέπλεξε φορείς και υπηρεσίες.

Ο κ. Καραμανλής παραδέχθηκε ότι αρχικώς υποτίμησε τις πραγματικές διαστάσεις του θέματος και πρόσθεσε πως γι' αυτό το λάθος αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και δεν το χρεώνει σε κανέναν. «Έπρεπε να είμασταν πιο υποψιασμένοι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας πως «αργήσαμε να κινηθούμε».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι πολίτες πληγώθηκαν από την υπόθεση του Βατοπεδίου και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα πληγώνουν τους πολίτες, ενώ σημείωσε ότι αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών που αναλογεί στην κυβέρνησή του.

Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως η ηγεσία του προσποιείται ότι δεν έχει μερίδιο ευθύνης στην υπόθεση και συμπλήρωσε πως δεν μπορούν να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες και τους ηθικολόγους.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψει την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου.

  • Για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ο κ. Καραμανλής είπε πως «όλοι καταδικάζουμε το γεγονός και στηλιτεύουμε τη συμπεριφορά του δράστη που έδρασε έξω και πέρα από κάθε υπηρεσιακό όριο».

-«Όμως, κάποιοι κατέφυγαν στις βιαιοπραγίες, στην καταστροφή, στη λεηλασία περιουσιών, στο βανδαλισμό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τα άτομα αυτά «εχθρούς της κοινωνικής ειρήνης» που δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα.

Πρόσθεσε πως τα πράγματα απαιτούσαν ψύχραιμη αντιμετώπιση και υπεύθυνη αντίδραση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Εκείνο που αποτιμάται, εκείνο που αξιολογείται είναι το επιχειρησιακό μέρος. Βούλησή μας είναι να πάρουμε στην ώρα τους τις κατάλληλες αποφάσεις», είπε.

Ακολούθως κάλεσε όλα τα κόμματα «με καθαρές κουβέντες και όχι 'ναι μεν, αλλά'» να απομονώσουν κοινωνικά και πολιτικά τις ομάδες που αποβλέπουν στην κοινωνική αναταραχή» και τόνισε ότι «είναι αδιανόητη η σύνδεση της αγωνίας των νέων με τη βία και τις λεηλασίες».

  • Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

ΤΟ ΠΑΣΟΚ
«Μετά τους παραπλανηθέντες υπουργούς έχουμε και τον παραπλανηθέντα πρωθυπουργό» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης θα έπρεπε να συνοδεύεται από παραιτήσεις υπουργών και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

«Στις περιπτώσεις όπου ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, τη λύση δίνει ο λαός», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και επέκρινε τον πρωθυπουργό επειδή δεν μίλησε για σκάνδαλο αλλά για σκανδαλώδη υπόθεση.

Είπε επίσης ότι χρειάστηκαν τέσσερις μήνες αποκαλύψεων, για να αναγνωρίσει ο κ. Καραμανλής ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε το θάρρος να κάνει πράξη αυτό που η ανάληψη των ευθυνών απαιτεί, δηλαδή να ζητήσει την παραίτηση των εμπλεκόμενων υπουργών, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν σήμερα στην ομιλία του.

Στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τη διεθνή κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι κατά τον κ. Καραμανλή φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από τον ίδιο. Και πρόσθεσε ότι την ελληνική οικονομία δεν την υπονομεύει η αντιπολίτευση, αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησής του.

Σχετικά με τις αναταραχές των τελευταίων ημερών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε γιατί οι νέοι είναι στους δρόμους, αν πράγματι ο κ. Καραμανλής τους καταλαβαίνει τόσο καλά, όπως είπε.

Τόνισε επίσης ότι και σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός μίλησε για επιχειρησιακές ευθύνες της αστυνομίας και όχι για πολιτικές ευθύνες.

Το ΚΚΕ
«Την παραμικρή εμπιστοσύνη να μη δείξουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πολιτική της ΝΔ. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ, έχουν να δώσουν στο λαό μόνο νέα βάσανα, για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση που το ίδιο δημιούργησε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται: «Καμία εμπιστοσύνη! Υπεύθυνη στάση είναι η στάση της λαϊκής αντεπίθεσης τώρα, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση. Ο αγώνας πρέπει να κλιμακωθεί. Εργάτες, αγρότες, μαθητές και φοιτητές, αυτοαπασχολούμενοι, όλοι και όλες ένα μέτωπο πάλης εναντίον της πολιτικής του 'ευρωμονόδρομου'».

Ο ΛΑΟΣ
Ερωτηθείς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης για την ομιλία του Κ.Καραμανλή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δήλωσε: «O πρωθυπουργός δήλωσε ανυποψίαστος για όλη την περίοδο που εξελισσόταν το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Ελπίζω να είναι πρόσκαιρη αυτή η ανυποψία. Εν τέλει, αρχή άνδρα δείκνυσι και όχι ο λόγος».

No comments: