Wednesday 9 June 2010

Παίρνουν διαζύγιο αλλά μοιράζονται την ίδια στέγη!

  • Η σημερινή παραίτηση του Φώτη Κουβέλη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο προάγγελος για την ανεξαρτητοποίηση τόσο του ίδιου όσο και των βουλευτών Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού.

Κουβέλης και Τσίπρας σε παλιότερη συνάντησή τους στα γραφεία του  ΣΥΝ. Χθες συναντήθηκαν ξανά, για να επισφραγίσουν το διαζύγιο.  Συμφώνησαν όμως να μοιράζονται (προς το παρόν τουλάχιστον) τα γραφεία  της Κουμουνδούρου!

Κουβέλης και Τσίπρας σε παλιότερη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΥΝ. Χθες συναντήθηκαν ξανά, για να επισφραγίσουν το διαζύγιο. Συμφώνησαν όμως να μοιράζονται (προς το παρόν τουλάχιστον) τα γραφεία της Κουμουνδούρου!

Στους τέσσερις κάποιοι εκτιμούν ότι θα προστεθεί στο μέλλον και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που και χθες συνέχισε να ζητεί να βρεθεί η χρυσή τομή και να παραμείνει το κόμμα ενωμένο. Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν ήδη προδιαγραφεί και η διάσπαση του ΣΥΝ θεωρείται από τους περισσότερους δεδομένη.

Χθες στα γραφεία του ΣΥΝ έγινε η συνάντηση «αποχωρισμού» μεταξύ στελεχών του κόμματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Από τη μια πλευρά ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Τάσος Κορωνάκης. Από την άλλη ήταν ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Στέφανος Μπαγεώργος, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης.

Φιλικό κλίμα

Και όσο φιλικό ήταν το κλίμα στη συνάντηση τόσο ψυχρές -αν και σε χαμηλούς τόνους- ήταν οι ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν αργότερα. Αυτό έλεγαν εξάλλου και εκπρόσωποι τόσο της ηγεσίας του ΣΥΝ όσο και της Ανανεωτικής Πτέρυγας.

Αυτό που φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να μοιράζονται τουλάχιστον για ένα διάστημα ακόμη οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι τα γραφεία του κτιρίου στην πλατεία Κουμουνδούρου και στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα.

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση που έγινε χθες έλαβε η ηγεσία του ΣΥΝ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε για άλλη μία φορά τόσο τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας όσο και τους βουλευτές της τάσης του ΣΥΝ να παραμείνουν στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι ανακοινώσεις

«Πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι μέσα στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης, τάσεις ή σκέψεις απόσχισης τραυματίζουν την αξιοπιστία του κόμματός μας και υπονομεύουν το περιεχόμενο των προτάσεών μας για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΝ και επέμεινε στην άποψη ότι «πυξίδα μας για τη σχέση μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι άλλη από τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου μας».

Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται η ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί εντός του ΣΥΝ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «όποια και αν είναι τελικά η συνέχεια των κινήσεων των συντρόφων της Ανανεωτικής Πτέρυγας, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα εντάσσονται σ' έναν αντιπαραθετικό πολιτικό σχεδιασμό».

Τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που σε δική τους ανακοίνωση περιγράφουν «την επόμενη μέρα του ΣΥΝ», κατηγόρησαν την ηγεσία του κόμματος ότι είναι «όμηρος των παραλυτικών ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «αδυνατεί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας». Οι ίδιοι προανήγγειλαν και τα επόμενα βήματά τους. Οπως αναφέρουν, «τα βήματα θα γίνουν δημοκρατικά με τη συμμετοχή του κόσμου της Αριστεράς. Θα πάρουμε όσες πρωτοβουλίες απαιτούνται για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς». *

No comments: