Thursday 24 June 2010

Πρωτοφανής φονική επίθεση στο υπ. Προστασίας του Πολίτη

  • Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Νεκρός ο υπασπιστής, πολλές οι υλικές ζημιές, αναπάντητα ερωτήματα στο θέμα των μέτρων ασφαλείας του υπουργείου. «'Eχασα έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη», ανέφερε ο υπουργός.



Νεκρός o υπασπιστής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών» δήλωσε ο υπουργός. Καταδίκη της επίθεσης από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε πριν από λίγα λεπτά το θάνατο του υπασπιστή του, ο οποίος σκοτώθηκε από την έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του. «Έχασα ένα φίλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη και πατέρα δύο παιδιών» δήλωσε ο υπουργός. «Αυτοί που τον δολοφόνησαν θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στην τρομοκρατία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, ότι η φονική βόμβα προοριζόταν για τον ίδιο, αλλά πλήρωσε με τη ζωή του ο υπασπιστής του.

Σημειώνεται ότι θύμα της βομβιστικής ενέργειας που σημειώθηκε στην καρδιά της Αστυνομίας είναι ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, 52 χρονών.

Από την Αστυνομία αυτή τη στιγμή ερευνάται πως μπήκε ο εκρηκτικός μηχανισμός στο υπουργείο και έφθασε μέχρι τον 7ο όροφο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου λειτουργούσαν κανονικά όλα τα συστήματα ασφάλειας και οι ανιχνευτές όπλων και εκρηκτικών. Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η βόμβα ήταν μέσα σε δέμα το οποίο προοριζόταν για τον υπουργό, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε πάντα με την αλληλογραφία.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα.

  • Ξυνίδης: Οι δολοφόνοι είχαν στόχο αθώες ανθρώπινες ζωές

«Η αποψινή τρομοκρατική, δολοφονική επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είχε στόχο μόνο τον υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και τους συνεργάτες του. Οι δολοφόνοι είχαν στόχο αθώες ανθρώπινες ζωές για να προκαλέσουν πανικό, να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς», δήλωσε ο Σωκράτης Ξυνίδης, Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ

«Η βόμβα των τρομοκρατών στόχο είχε το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα. Οι αδίστακτοι εκτελεστές αυτής της επίθεσης πρέπει να γνωρίζουν ότι απέναντι τους έχουν όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη των δολοφονικών τους πράξεων.

Όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τρομοκρατική ενέργεια και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του άτυχου αξιωματικού που έπεσε στο καθήκον».

  • Σαμαράς: Αποτρόπαια η επίθεση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την έκρηξη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

«Πρόκειται για μια αποτρόπαια και πρωτοφανή εγκληματική επίθεση, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προσέβαλε βαρύτατα τον Νόμο και τη Δημοκρατία. Απέναντι σε τέτοια κρούσματα θηριωδίας αντιτάσσουμε την ενότητα του λαού μας και την καθολική μας απόφαση να αντιμετωπίσουμε το κακό στη ρίζα του. Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου και συμπάσχω με την οικογένεια του θύματος».

  • Ν. Κακλαμάνης: Στόχος οι δημοκρατικοί θεσμοί

«Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία καταδικάζει την σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που στόχο είχε κυρίως τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, την εικόνα της πατρίδος μας στο εξωτερικό, και βεβαίως τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του», δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Δεν είναι ώρα αναζήτησης των ευθυνών. Είναι μία ώρα περισυλλογής και ομόθυμου μηνύματος εκ μέρους όλων μας, ότι η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής και δημοκρατική χώρα. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του θύματος της τρομοκρατικής ενέργειας. Κανένα έλεος στους τρομοκράτες», δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης.

  • ΣΥΡΙΖΑ: Zούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές

Πρόκειται για μια ενέργεια που δεν μπορεί παρά να καταδικαστεί απερίφραστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικό του πλαίσιο αξιών που δεν συμβιβάζεται με τη βία, πολύ περισσότερο όταν αυτή αφαιρεί ανθρώπινη ζωή.

Zούμε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Η ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι και νέοι, πιέζονται εξοντωτικά από την πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί με επιμονή στο έδαφος των συλλογικών αγώνων. Μια μαζική, αγωνιστική και ειρηνική απεργία στις 29 Ιούνη πρέπει να είναι η απάντησή μας. Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος.

  • ΛΑ.ΟΣ: Πώς μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής;

Απ' το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Μας προκαλεί μεγάλη θλίψη ο θάνατος από τρομοκρατικό χτύπημα ενός αξιόλογου αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ταυτοχρόνως, μας δημιουργούνται έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του Υπουργείου.

Όταν οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπούν μέσα στο Γραφείο του ίδιου του Υπουργού, πως μπορεί ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στη γειτονιά του ή στο σπίτι του;

  • Κουβέλης: Οι τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία

Ο Φώτης Κουβέλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Καταδικάζουμε με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονική επίθεση. Οι τρομοκρατικές ενέργειες πλήττουν τη δημοκρατία και προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξία. Οι πολίτες αποδοκιμάζουν τη βία και αναζητούν πάντα δημοκρατική διέξοδο. [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: