Η πρόταση για τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπεται στο μνημόνιο με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την οποία επανέφερε χθες στο προσκήνιο η κυβέρνηση, αποτέλεσε «βόμβα» εν όψει της σημερινής γενικής απεργίας για τις συντάξεις.
Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών- εργαζομένων για τη Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η υπενθύμιση του «παγώματος» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσε έκπληξη, λειτουργώντας σαν «λάδι στη φωτιά» τη στιγμή που κορυφώνονται οι αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου στις επαχθείς ρυθμίσεις που αφορούν το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Γ. Πεταλωτής απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την «έκκληση» για νέα συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που απηύθυνε την προηγούμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός,
Γ. Παπανδρέου, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανάλογη απόφαση στις διαπραγματεύ- σεις με τους κοινωνικούς εταίρους.
«Εμείς είμαστε διατεθειμένοι ως κυβέρνηση να συζητήσουμε, έστω και αυτή τη στιγμή, με τους κοινωνικούς εταίρουςώστε να ενσωματώσουμε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις και αλλαγές είναι προς το καλύτερο, προς όφελος του απλού έλληνα πολίτη, εφόσον φυσικά είναι συμβατές με το γενικότερο πνεύμα του ασφαλιστικού και εργασιακού νομοθετήματος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα κάποιων διορθωτικών παρεμβάσεων ωσότου έλθουν προς ψήφιση στην Ολομέλεια το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Το βράδυ διευκρινίστικε αρμοδίως ότι η δήλωση του κ. Πεταλωτή αφορά τα κατώτατα ημερομίσθια και μισθούς που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση.
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά επιδιώκουν να παρέμβουν στον κοινωνικό διάλογο, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου) στην απόφαση για πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, και ότι με αυτό το δεδομένο θα ήταν πιο εποικοδομητικός ο διάλογος μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων με στόχο ενδεχόμενη εξεύρεση κάποιων αντισταθμιστικών μέτρων για το πάγωμα των μισθών.
Ενόψει της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που αρχίζει σήμερα με τη συζήτηση του Ασφαλιστικού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εργασίας αναζητούν εναγωνίως τρόπους συμβιβασμών και κατευνασμού των αντιδράσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, παρουσία του υπουργού Εργασίας κ.
Α. Λοβέρδου και του υπουργού Οικονομικών κ.
Γ. Παπακωνσταντίνου, προτού αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής, η οποία μετατέθηκε για το απόγευμα.
Αναλόγως της πορείας που θα ακολουθήσει η συζήτηση αυτή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα κριθεί και το αν ο κ. Παπανδρέου θα συγκαλέσει την ΚΟ του ΠαΣοΚ προτού έλθουν τα επίμαχα νομοσχέδια στην Ολομέλεια.
Παράλληλα, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν καθοριστική και τη στάση που θα τηρήσει (πρωτίστως) η μείζων αντιπολίτευση. Πολλοί υπενθυμίζουν ότι το ΠαΣοΚ είχε αποχωρήσει από σχετικές συζητήσεις στην προηγούμενη Βουλή ή είχε μετατρέψει την ψηφοφορία σε ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, και λένε ότι ενδεχόμενη στροφή της ΝΔ σε τέτοιες πρακτικές θα μπορούσε να υποδαυλίσει το κλίμα έντασης. Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση, με δηλώσεις του εκπροσώπου της κ.
Π. Παναγιωτόπουλου, ανακοίνωσε χθες ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το Ασφαλιστικό και ότι θα ψηφίσει μόνον επί μέρους διατάξεις, ενώ τάχθηκε και υπέρ των κοινωνικών κινητοποιήσεων, απορρίπτοντας όμως εκ προοιμίου τις ακρότητες.
- Πολιτική με «αντισταθμιστικά»
Σε αυτή την ατμόσφαιρα, συνεργάτες του Πρωθυπουργού, βουλευτές, υπουργοί και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου συμφωνούν σε ένα στοιχείο: ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να απευθυνθεί σε κομματικά και κυβερνητικά στελέχη έχοντας στα χαρτιά του ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αντιστάθμισης των δυσμενών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Ασφαλιστικό και στο Εργασιακό.
Με τον τρόπο αυτόν, λένε, δεν θα χρειαστεί να τεθούν ζητήματα κομματικής πειθαρχίας ή να υπάρξουν παρασκηνιακές απειλές προς βουλευτές, αλλά απλώς να περιγραφεί και να εφαρμοστεί μια προνοιακή πολιτική για τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, η οποία θα πείσει πολίτες και πολιτικά στελέχη.
Τέτοιες προτάσεις έχουν ήδη διατυπωθεί σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, όμως η επεξεργασία τους είναι μέχρι στιγμής αποσπασματική και δεν υπάρχει τελικό σχέδιο για τα «αντίμετρα» που πιθανώς παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθεια να καταδείξει σε βουλευτές και πολίτες ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να λάβει την αναγκαία μέριμνα για τις κοινωνικές ομάδες που θα δεχθούν τα πλήγματα των ανατροπών.
Το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι αντισταθμιστικές παρεμβάσεις αφορούν ένα δίκτυο υπουργείων και λιγότερο το υπουργείο Εργασίας, απαιτούν όμως εντατική και συνεχή συνεργασία μεταξύ υπουργών. Στην αιχμή των πρωτοβουλιών καλούνται να βρεθούν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, με την κατάρτιση προγραμμάτων και την αξιοποίηση πόρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τις αλλαγές.
- Δέσμη μέτρων κατά της φτώχειας
Με δεδομένη την αγωνία για τις επιπτώσεις των επώδυνων μέτρων και των αντιδράσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, την Κυριακή έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με θέμα την κατάρτιση ενός πλέγματος μέτρων στήριξης των φτωχών κοινωνικών ομάδων. Με εντολή του Πρωθυπουργού αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να καταρτιστεί συμπληρωματική των μέτρων νομοθεσία «προνοιακής πολιτικής» για τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ειδική μέριμνα αναμένεται να ληφθεί για όσους έχουν πληγεί από τις αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης και για το διάστημα που καλούνται πλέον να παραμείνουν στην αγορά εργασίας. Ειδικές διατάξεις θα υπάρξουν για ομάδες όπως: πολύτεκνοι, άνεργοι, ανάπηροι, μητέρες ανηλίκων κ.ά.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού με εξειδίκευση στην κατάρτιση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, παρά τη δημοσιονομική στενότητα την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, υπάρχουν κάποια περιθώρια εξεύρεσης και αξιοποίησης πόρων, για παράδειγμα ενός μέρους των ποσών που θα εξοικονομηθούν από τα Ταμεία ή ακόμη και από την ΕΕ. Προϋπόθεση όμως για την εξασφάλιση των πόρων είναι η έγκριση ειδικών προγραμμάτων, όπως π.χ. επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, υγειονομικής περίθαλψης φτωχών, επιδότησης των εξόδων βρεφονηπιακών σταθμών για τα τέκνα εργαζόμενων μητέρων κ.λπ.
No comments:
Post a Comment