Tuesday, 29 June 2010

Υπόθεση Μονής Βατοπαιδίου: Προανακριτική για όλους πλην Κιλτίδη

  • Τελείωσε κεται η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Στην ψηφοφορία που έγινε μετά το τέλος της συζήτησης οι 282 βουλευτές που ψήφισαν αποφάσισαν την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όλους πλην υου κ. Κιλτίδη.

Με υπομνήματα τοποθετήθηκαν οι Θ. Ρουσόπουλος και Αλ. Κοντός. Οι επιστολές τους, αναγνώστηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Ρουσσόπουλος, δηλώνοντας πως δεν πρόκειται να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση, υποστηρίζει πως «στην εποχή μας, λίγοι είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να ακολουθήσουν τον βασανιστικό δρόμο αναζήτησης της αλήθειας».

«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σε αυτή την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της σημερινής διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του.

Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Ντίνος Ρόβλιας, έσπευσε να προκαταλάβει τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας για «ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής», υποστηρίζοντας πως η πρόταση του κόμματός του για την παραπομπή των έξι πρώην υπουργών, δεν πράττει κάτι τέτοιο:

«Η υπερψήφιση δεν σημαίνει ποινική καταδίκη. Όσο όμως δεν κατασκευάζουμε ενόχους ποινικού δικαίου, δεν έχουμε και δικαίωμα να περιφρονήσουμε στοιχεία του αποδεικτικού υλικού» ανέφερε.

«Να ψηφίσουν οι συνάδελφοι κατά συνείδηση - όχι όμως κατά κομματική συνείδηση» απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Δένδιας.

Οίδιος αμφισβήτησε ευθέως τις αγαθές προθέσεις της πλειοψηφίας, τονίζοντας πως, εάν ήθελε το ΠΑΣΟΚ πραγματικά να αποφύγει την συγκάλυψη, η πρότασή του θα περιελάμβανε και τους πρώην δικούς του υπουργούς, Γ.Δρυ και τον Απ.Φωτιάδη -ένα επιχείρημα που ακούστηκε από το σύνολο των εισηγητών της αντιπολίτευσης.

Από πλευράς ΚΚΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος δήλωσε πως νοιώθει «ντροπή και αγανάκτηση» για την στάση του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε πως η πλειοψηφία «δεν έχει το ανάστημα να επεκτείνει την διερεύνηση της υπόθεσης στην περίοδο Σημίτη».

Το ΚΚΕ, συμφωνεί με την παραπομπή των κ.κ. Δούκα, Κοντού, Μπασιάκου, Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη (όχι όμως με την παραπομπή Κιλτίδη), ενώ θεωρεί πως συντρέχουν λόγοι παραπομπής και για τους κκ Δρυ και Φωτιάδη.

«Θυμάμαι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λέει στην Ολομέλεια "πάμε σε Προκαταρκτική κι ας είναι και ο Δρυς και ο Φωτιάδης" ανέφερε ο Θ.Πλεύρης του ΛΑΟΣ.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο ΛΑΟΣ διαφωνεί με την παραπομπή του Γ.Βουλγαράκη και του Κ.Κιλτίδη.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, υποστήριξε με τη σειρά της, πως «δεν θα πρέπει να γίνονται κομματικοί διαχωρισμοί» στην παραπομπή πολιτικών προσώπων.

Η μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα.

Οι βουλευτές της ΝΔ θα προσέλθουν και θα ψηφίσουν κανονικά στις έξι κάλπες που θα στηθούν- μία για καθέναν από τους κ.κ. Αλ.Κοντό, Ε.Μπασιάκο, Π.Δούκα, Θ.Ρουσόπουλο, Γ.Βουλγαράκη και Κ.Κιλτίδη-καθώς όμως η ψηφοφορία είναι μυστική και απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι επί του συνόλου για την παραπομπή, τόσο από την πλευρά της ΝΔ, όσο και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν αποκλείουν διαρροές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησεστις 5:00 μ.μ., προκειμένου όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος να έχουν το χρόνο να τοποθετηθούν και οι έξι εάν το επιθυμούν, ώστε η ψηφοφορία να γίνει τα μεσάνυχτα.

Κανένας από τους έξι δεν μπορεί να λάβει μέρος στην ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που κατέθεσαν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πλην των μελών της κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, οι Π.Δούκας και Ε.Μπασιάκος κατηγορούνται «για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος», ενώ ο πρώην υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για «ηθική αυτουργία» στην τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από πλευράς ΝΔ υπάρχουν εκτιμήσεις πως η μυστική ψηφοφορία μπορεί να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις «ακόμα και να μην περάσουν και οι έξι στην Προκαταρκτική» και στηρίζουν την άποψη αυτή στο γεγονός ότι «υπάρχουν βουλευτές που θεωρούν ότι το μπαράζ Εξεταστικών δεν προσφέρει και πολλά στην παρούσα συγκυρία».

Από την άλλη πλευρά όμως, όπως εκτιμούν αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ, ενδέχεται ακριβώς λόγω της μυστικότητας πολλοί συνάδελφοί τους στη ΝΔ να συμπεριφερθούν εντελώς διαφορετικά ανάλογα με το όνομα που θα αναγράφεται στην κάλπη «λόγω προσωπικών δυσαρεσκειών από το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν της ΝΔ».

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει πως όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα υποβάλει αίτημα για σύσταση... άλλης Προκαταρκτικής Επιτροπής για το Βατοπαίδι με πρόταση για παραπομπή του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ακη Τσοχατζόπουλου.

No comments: