Friday 2 July 2010

"Καίνε" τα πρόστιμα για το τσιγάρο

  • Σε πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους προχωρεί από την 1η Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υγείας.
  • Από την απαγόρευση εξαιρούνται -έως την 1η Ιουνίου 2011- τα καζίνα και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων με ζωντανή μουσική, για τα οποία η απαγόρευση ισχύει από την 1η Ιουνίου 2011.

Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμα 50 έως 10.000 ευρώ, ενώ -σε περίπτωση υποτροπής- προβλέπεται και αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Τα παραπάνω προβλέπονται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης "Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και άλλες διατάξεις"., το οποίο παρουσίασε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα.

 Καίνε  τα πρόστιμα για το τσιγάρο

Με το νομοσχέδιο απαγορεύεται και η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης των εν λόγω προϊόντων. Ως εξωτερικός χώρος νοείται η πρόσοψη και οι λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων απαγορεύεται και στους κινηματογράφους.

  • Κλιμάκωση ποινών

Για τους παραβάτες, τα προβλεπόμενα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής: Οσοι καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα θα πληρώνουν 50 έως 500 ευρώ. Το ποσό κλιμακώνεται ανάλογα με το αν υπάρχει υποτροπή.

Για τους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, κυμαίνονται από 500 έως 10.000 ευρώ. Το ύψος του προστίμου θα καθορίζεται και με βάση τυχόν υποτροπές τους.

Η υποτροπή λαμβάνεται υπόψη για το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία την χορήγησε.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή θα αφαιρείται η άδεια για δέκα μέρες και στην πέμπτη οριστικά. Ανάλογα πρόστιμα ισχύουν και σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού.

No comments: