Tuesday 25 January 2011

Χιονόνερο και τσουχτερό κρύο

Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της χώρας αλλά και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και της Θεσσαλίας, καθώς και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στην Αττική, αναμένονται τοπικές νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, εντάσεως 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ, που θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Τοπικές νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι προβλέπονται για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα υπάρξει βελτίωση του καιρού από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα πέσει ένα βαθμό κάτω από το μηδέν και θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη, στο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη αναμένονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις στα δυτικά πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Από το βράδυ στα δυτικά θα γίνουν νότιοι, με ένταση 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια χαμηλά επίπεδα, ενώ θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά, που κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.
  • Παγετός στο οδικό δικτύο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας
Προσεχτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί κατά την κίνησή τους, τις πρωινές ώρες στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας των συνθηκών παγετού, οι οποίες επικρατούν σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου.
Επίσης αλυσίδες απαιτούνται για την πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, κατά τα τελευταία 5 χλμ. του δρόμου από Άγιο Αθανάσιο και Κερασιά, ενώ ανοιχτός είναι ο δρόμος προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο, από την πόλη της Νάουσας.
Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού της Φλώρινας, με έμφαση στις ορεινές διαδρομές, ενώ παγετός επικρατεί και στα ορεινά της Κοζάνης.
Ασθενής χιονόπτωση σημειώνεται, από νωρίς το πρωί, στα ορεινά του νομού Χαλκιδικής, χωρίς ωστόσο, να υπάρχουν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.
Χιόνι πέφτει, επίσης, και στο νομό του Έβρου, από τη Δράμα μέχρι την Ορεστιάδα. Η τροχαία συνιστά  στους οδηγούς να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στην οδήγησή τους.
Αντιολισθητικές αλυσίδες θα χρειαστούν όσοι μετακινούνται από την Τρίπολη προς την Αρχαία Ολυμπία, από το 40ο έως 54ο χλμ. της εθνικής οδού. Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου, στο δρόμο Κανδήλα - Νεμέα και στον ορεινό όγκο του Μαινάλου.

No comments: