Friday 28 January 2011

Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα με βροχές, χιόνια, κρύο και θυελλώδεις ανέμους

Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ
Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ   
Βροχές, τσουχτερό κρύο, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη είναι το σκηνικό του καιρού που θα επικρατεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Σε ισχύ μερική απαγόρευση απόπλου. Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που κινούνται σε ορεινά οδικά δίκτυα. Σε πτώση η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της δυτικής κεντρικής και νότιας Ελλάδας και οι άνεμοι θα φτάσουν τα 9 μποφόρ.
  • Μερική απαγόρευση απόπλου
Λόγω των θυελλωδών ανέμων, κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Ρίο-Αντίρριο, ενώ από την Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα-Λευκίμη και Ιόνια νησιά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κανονικά πραγματοποιούνται από το μεσημέρι τα δρομολόγια των πλοίων Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Το πρωί από την Πάτρα δεν έφυγε το πλοίο «Κεφαλλονιά» για Σάμη. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων Πρίνου-Καβάλα και Aγ.Κωνσταντίνος-Σποράδες.

Από τον Πειραιά δεν γίνονται τα δρομολόγια των μικρών πλοίων για Σαλαμίνα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ένα δρομολόγιο υδροπτέρυγου το μεσημέρι για Πόρο-Υδρα-Σπέτσες.

Το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων καλεί του επιβάτες πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.
  • Αντιολισθητικές αλυσίδες στα ορεινά οδικά δίκτυα
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οδηγοί που κινούνται στα ορεινά οδικά δίκτυα της χώρας. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο νομό της Φλώρινας, με τη θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει ακόμη και μέσα στην πόλη της Φλώρινας.

Ανοιχτή είναι η πρόσβαση προς το χιονοδρομικό κέντρο τους Καϊμάκτσαλαν από την Κερασιά και τον Άγιο Αθανάσιο. Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ορισμένα σημεία του δρόμου.

Χωρίς προβλήματα γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων από τη Νάουσα προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια» στο όρος Βέρμιο.

Λόγω της χιονόπτωσης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των λεωφορείων και βαρέων οχημάτων στους δρόμους Πατρών - Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας και Αιγίου - Καλαβρύτων, μέσω Πούντας και Φτέρης. Η κυκλοφορία όλων των άλλων οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στον Πατραϊκό κόλπο έχει απαγορευτεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, η διέλευση άδειων φορτηγών και δικύκλων από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Ακόμη, λόγω των ισχυρών ανέμων, σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων στην πόλη της Πάτρας και σε γειτονικές περιοχές.

  • Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Το σκηνικό του καιρού δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα σημειωθούν βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στις νοτιότερες περιοχές και θα
εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν σποραδικές βροχές νωρίς το πρωί στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 8 μποφόρ. Σε πτώση η θερμοκρασία.

Βροχερός θα είναι ο καιρός και την Κυριακή, ενώ θα πέσουν χιόνια στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τη Δευτέρα και την Τρίτη θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο παγετός, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός και οι βοριάδες στο Αιγαίο, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν τα 7 με 8 μποφόρ. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα είναι πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: