Saturday, 1 January 2011

Φτωχοί σε χρήμα, πλούσιοι σε χιούμορ


  • ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΟΡΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
«Τα καψούρικα της κρίσης», το νέο CD του Γιώργου Παπανδρέου που αναμένεται να σπάσει ταμεία με δύο ολοκαίνουρια hits: «Στο άδειο μου ταμείο» και «Ο Αλμούνια βγήκε παγανιά»! Κυκλοφορεί από την PASOK Records!
Πώς ξορκίζουμε την κρίση; Φυσικά με χιούμορ! Διότι, όπως λέει και ο σοφός λαός, το ψωμί τρώγεται καλύτερα με ζάχαρη παρά με πιπέρι. Και αφού ψωμί γιοκ (ακόμη και το γουρουνάκι κουμπαράς αδυνάτισε λόγω... αφαγίας), ας προτιμήσουμε τη ζάχαρη της δημιουργίας. Οσο για την παραπάνω διαφήμιση, μην ψαρώνετε... τα τραγούδια ούτε που ακούγονται!
Στους τοίχους, στα μαγαζιά, στις παρέες, στο Ιντερνετ ανακαλύψαμε την άλλη πλευρά της κρίσης, η οποία πιστοποιεί πως, ακόμη κι αν έχουν χαλιναγωγηθεί η τσέπη και οι επιθυμίες μας εξαιτίας πολλαπλών και ιδιαιτέρως άσεμνων περικοπών, το μυαλό χαλιναγωγείται σπάνια.
«Πεινάμε θα σας φάμε» διαβάζουμε σε κεντρικό τοίχο της Αθήνας. Τα ρήματα «τρώω», «φάγαμε», «τρώτε», «πεινάμε» κ.λπ., παίζουν αρκετά αυτές τις μέρες. Παραθέτουμε μερικά συνθήματα: «Φάτε τους πλούσιους (διαχρονικό αίτημα που επανήλθε), «Ντόπια ξένα αφεντικά στα κάρβουνα» και «Δεν τα φάγαμε μαζί» ως απάντηση στην περίφημη ρήση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου περί του αντιθέτου. (είναι ο ίδιος που με πληθωρικό χιούμορ δήλωσε: «Το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο»)!
Ομως, τι σόι ευτυχία είναι αυτή όταν ακόμη και στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Πάπυρου αναφέρεται ότι μνημόνιο σημαίνει και κηδεία. Και μια και είπαμε κηδεία, εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορεί ένα εξαιρετικό κηδειόχαρτο για κάθε χρήση: «Κηδεύουμε σήμερα τον πολυαγαπημένο μας 14ο μισθό ύστερα από πολύμηνη μάχη με την Επάρατη Ενωση. Η τελετή έγινε (και θα επαναληφθεί) στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευθυμίας της Βρυξελλιώτισσας!»
Εντάξει, μπορεί το ελληνικό χιούμορ να μην μπορεί να κονταροχτυπηθεί με το ιρλανδικό, αφού οι Ιρλανδοί πραγματοποίησαν μέχρι και τετραήμερο φεστιβάλ στη μεσαιωνική πόλη του Κίλκενι με τίτλο: «Η Ιρλανδία έχει οικονομολόγους», αλλά κι εμείς αυτές τις μέρες παίζουμε το θρυλικό έργο «Λαός και Κολωνάκι», πού αλλού; Μα φυσικά στο Κολωνάκι!
Και την ώρα που οι Ιρλανδοί προτείνουν συγχώνευση με την Αυστραλία, διότι «οι Αυστραλοί έχουν μεγάλο ορυκτό πλούτο αλλά καθόλου νερό και κουλτούρα, ενώ εμείς (Ιρλανδοί) δεν έχουμε ορυκτό πλούτο, έχουμε όμως πολύ νερό και μπόλικη κουλτούρα», εμείς επανασχεδιάζουμε τις σφραγίδες της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σφραγίδες «Ελληνικής ΔΝΤοκρατίας» και προτείνουμε στο State Department να εκδώσει νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας εξαιτίας της επανεμφάνισης μιας νέας και ιδιαιτέρως επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης με τον τίτλο: «Πυρήνες Μνημονίου»! (το πρόβλημα είναι ποιο υπουργείο θα αναλάβει τη σύλληψη των μελών της).
Εντάξει, ούτε το πικρό χιούμορ μεγάλων διαφημιστών της Αμερικής μπορούμε να συναγωνιστούμε που για λογαριασμό εταιρειών real estate διαφημίζουν... «Φέτος, γιατί να μην αγοράσετε στην αγαπημένη σας ένα κατασχεθέν σπίτι;». Καταφέραμε όμως να ξαναγράψουμε τις Δέκα Εντολές. Αναφέρουμε μερικές:
«-Τίμα το ΔΝΤ σου και την Ε.Ε. σου. Ινα ευ σοι πίνουσι το αίμα με καλαμάκιον και ίνα μακροχρόνιος χρέη εστί επί της γης.
-Ου αναδιαρθρώσεις.
-Ου πτωχεύσεις.
-Ου επαναστατήσεις.
-Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του Μνημονίου σου στατιστικήν μαρτυρίαν ψευδή.
-Εξ ημέρας έργα και εξοφλήσεις πάντα τα τέλη σου. Τη δε ημέρα τη εβδόμη Σάββατο Κυρίω τω σπρεντ σου!»
Κι αν είστε απολυμένος, άνεργος, συνταξιούχος, απελπισμένος έμπορος ή ακόμη και πολιτικός και τίποτα δεν σας κάνει να γελάσετε, κάντε μια βόλτα από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων κοντά στον Νέο Κόσμο, από την αναδουλειά έβγαλαν τα κάρβουνα στο δρόμο και ψήνανε τσιπούρες! Κι αν δεν αντέχετε να ξανακούσετε τη μεγάλη επιτυχία της PASOK Records, υπάρχουν κι άλλες επιλογές όπως του γνωστού πισταδόρου που τραγουδάει... «Κρίση, με πιάνει κρίση»! Αντε και καλές γιορτές (δεν είναι χιούμορ).

No comments: