Thursday 20 January 2011

Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος

  • Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος επενδυτικός νόμος, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να πραγματοποιεί τις τελευταίες αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, κατόπιν υποδείξεων των βουλευτών.

Ψηφίστηκε ο νέος επενδυτικός νόμος
Ετσι, ο κ.Χρυσοχοΐδης, περιέλαβε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δικαιούνται ένταξης στον επενδυτικό νόμο και εκείνες που έχουν σήμανση τριών αστέρων, ή επιθυμούν να την αποκτήσουν (άρθρο 2) και αύξησε τα ποσοστά των ενισχύσεων στο νομό Αχαΐας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες (άρθρο 5). Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανταποκρινόμενος σε σχετική υπόδειξη του ΛΑΟΣ, υποσχέθηκε να πριμοδοτούνται με ειδική βαθμολογία, επενδυτικά σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, κηδεμόνες, ή φορείς που τα εκπροσωπούν - ενώ σε υπόδειξη του Γ. Καρασμάνη και σχετική τροπολογία της ΝΔ, για χρηματοδότηση και των επισκευών διατηρητέων κτηρίων, διευκρίνισε πως το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας μαζί με τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του εισηγητή της, Σταύρου Καλογιάννη, αντιμετώπισε θετικά το νομοσχέδιο, διατυπώνοντας με ηπιότητα τις αντιρρήσεις της, που αφορούσαν την πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που προβλέπονται για την υλοποίησή του, την διατήρηση γραφειοκρατικών δομών στις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τις ενισχύσεις, την απουσία «επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, όπως ίσχυε στον προηγούμενο νόμο» και «ενίσχυσης των δραστηριοτήτων εξαγωγικού εμπορίου και αξιοποίησης των βιοκαυσίμων».

Το ΚΚΕ, διευκρίνισε δια του Ν. Καραθανασόπουλου, πως δεν φιλοδοξεί να βελτιώσει το σχέδιο νόμου, καθώς «δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού». Χαρακτηριστικά, ο εισηγητής του ΚΚΕ ανέφερε πως η ελάχιστη βάση των 100.000 ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί μία επένδυση στον επενδυτικό νόμο, «αποκλείει τις μικρές, οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις» και προέβλεψε πως στο πλαίσιο του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος, «στο όνομα της ενίσχυσης της τεχνογνωσίας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, θα αντικαθίσταται μαζικά η ζωντανή εργασία από τις τεχνολογίες, προκαλώντας μαζική ανεργία».

Ο ΛΑΟΣ, παρότι ψήφισε ορισμένα απ’ τα άρθρα του επενδυτικού νομοσχεδίου, διαφώνησε με την γενική του φιλοσοφία, διαπιστώνοντας ασάφειες και μια «γεωγραφική κατεύθυνση» των πολιτικών του, αντί των αναγκαίων «κλαδικών πολιτικών με ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του ελληνικού εμπορίου, της ελληνικής παραγωγικής μηχανής και βιοτεχνίας». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Αστ. Ροντούλη, στο νόμο θα πρέπει να ενταχθούν «επενδυτικά σχέδια που θα αξιοποιούν αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, προκειμένου να προσφέρονται στην αγορά πιστοποιημένα τρόφιμα».

Ελλειψη αναπτυξιακής στόχευσης, διαπίστωσε η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, τονίζοντας πως «δεν φαίνεται να αλλάζει, ούτε κατά έναν πόντο, ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και το ισχύον οικονομικό μοντέλο». «Απαιτείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, για το ποιες δραστηριότητες θέλουμε να αναπτυχθούν και ποιοι κλάδοι» υποστήριξε. «Το δημόσιο βάζει λεφτά σε ένα επενδυτικό σχέδιο χωρίς να συμμετέχει στο επενδυτικό κεφάλαιο. Αν δεν πάει καλά η επιχείρηση, το Δημόσιο έχασε τα λεφτά του, αν πάει καλά, τα κέρδη είναι στον ιδιώτη» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης.

Κλείνοντας την συνεδρίαση, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, υποσχέθηκε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν για απλούστευση των διαδικασιών του επενδυτικού νόμου, ενώ δήλωσε πως «το κριτήριο της δημιουργίας θέσεων εργασίας, έχει ειδική βαρύτητα σαν κριτήριο βαθμολόγησης των επενδυτικών σχεδίων».
Πηγή: ΑΠΕ

No comments: