Friday 17 September 2010

Γιώργος Παπανδρέου: Να πληρώσουν και οι τράπεζες

  • Εγκωμιαστικά σχόλια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εισέπραξε ο Πρωθυπουργός από ευρωπαίους ηγέτες


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ,Κυρώσεις για όσους υπονομεύουν την ευρωπαϊκή σύγκλιση και την ανάκαμψη της οικονομίας πρότεινε χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Παπανδρέου. Ο έλληνας Πρωθυπουργός πρότεινε στους ευρωπαίους ηγέτες να επιβληθούν κυρώσεις όχι μόνο στα κράτη-μέλη που ξεφεύγουν από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, αλλά και στις τράπεζες που ευνοούν τη φοροδιαφυγή μέσω εταιρειών off shore ή συνεργάζονται με φορολογικούς παραδείσους. Η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ήταν μια ευκαιρία και για τον ίδιο να διαπιστώσει πόσο έχει μεταστραφεί το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό, καθώς εισέπραξε αρκετά εγκωμιαστικά σχόλια στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ολο και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία χαρακτηρίζουν «οχήματα φοροδιαφυγής». Και αυτό γιατί, ενώ έχουν λάβει κρατικά πακέτα διάσωσης, προσλαμβάνουν μεγάλα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να συμβουλεύσουν τους σημαντικούς πελάτες τους πώς να αποφύγουν τη φορολογία. Η πρόταση του κ. Παπανδρέου πυροδότησε μια μεγάλη συζήτηση, καθώς οικονομικοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα. «Οι τράπεζες που προωθούν ή ανέχονται τέτοιες πρακτικές πρέπει να έχουν κυρώσεις» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τη λήξη της Συνόδου Κορυφής. «Δεν μπορεί ένα κράτος να διατηρεί την αξιοπιστία του πληρώνοντας από το υστέρημα του λαού και οι τράπεζες να καλύπτουν τη φοροδιαφυγή, δημιουργώντας προβλήματα στην κοινωνική συνοχή και στη βούληση των κρατών να επενδύσουν στην κοινωνική πρόνοια» συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα συμφώνησε στην επιβολή κυρώσεων στα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, οι οποίες όπως είπε δεν μπορεί να φθάνουν ως την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη. «Αν υπήρχε εποπτεία πριν από έξι χρόνια δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη θέση.Σήμερα ακολουθούμε με πόνο ένα σκληρό πρόγραμμα,το οποίο είναι αποτελεσματικό. Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε επίσης να αντικατασταθεί η λέξη «λιτότητα» με τις λέξεις «ευθύνη» και «υπεύθυνη διαχείριση». «Τα ελλείμματα και τα χρέη είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος» σημείωσε.

Εγκάλεσε επίσης τη ΝΔ επειδή όπως είπε θα μπορούσε να δείξει μια άλλη υπεύθυνη και όχι μικροκομματική πλευρά, αλλά δεν την έδειξε. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να εκφράσει και προσωπικώς τις απόψεις του στις επαφές που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπορίς Μπορίσοφ. Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Κάθριν Αστον. Ο Πρωθυπουργός απέσπασε θετικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας να προσεγγίσει τους στόχους για το 2010.

Παρά το θετικό κλίμα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια πότε θα μπορέσει να βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές. «Τα θετικά σχόλια των εταίρων μας αποτελούν δείγμα της αξιοπιστίας της Ελλάδας.Αν θα ανταποκριθούν οι αγορές και πότε παραμένει ερώτημα. Εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο, για να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και τις δικές μας επιλογές πολιτικής» επισήμανε.

Ο Πρωθυπουργός επέμεινε πολύ στο νέο μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο θα πρέπει να επενδύσει η ΕΕ. Προέταξε τους τομείς της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών και της πράσινης ανάπτυξης. Και επανέφερε στη συζήτηση τα νέα εργαλεία για να αποκτήσει πόρους η ΕΕ, όπως τα πράσινα ομόλογα, ο φόρος Τobin (συναλλαγών) και ο φόρος για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.
  • Επίθεση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη
Επίθεση κατά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «υποτιμά βαθύτατα τη νοημοσύνη του μέσου έλληνα πολίτη». Οπως είπε, η πρόσδεση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταστρέφει ολοκληρωτικά την οικονομία και την κοινωνία και εγκάλεσε τον κ. Παπανδρέου για την προσπάθειά του να εξωραΐσει την πραγματικότητα. Παράλληλα χαρακτήρισε τις εκλογές του Νοεμβρίου μια σημαντική ευκαιρία να εκφραστεί «μια ηχηρότατη αποδοκιμασία στην κυβερνητική πολιτική, στο μνημόνιο και στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας».

No comments: