Thursday 30 September 2010

Αυστηρές ποινές για τους μεταφορείς που παραμένουν σε κινητοποιήσεις

  • Με τροπολογία που «περνά» στο νομοσχέδιο για την περαίωση
  • Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής

Ποινικές κυρώσεις και αφαίρεση της άδειας για όσους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δεν συμμορφώνονται με την επίταξη προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την περαίωση.

Συγκεκριμένα, εφόσον κάποιος αρνείται να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την επίταξη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών και σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ' εξακολούθηση, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό Υποδομών να αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος ή την άδεια δημόσιας χρήσης, καθώς και να αναθέτει σε οχήματα ιδιωτικής χρήσης την εκτέλεση μεταφορικού που κάνουν τα οχήματα δημόσιας χρήσης.

Τη σχετική απόφαση για την τροπολογία είχε λάβει νωρίτερα η κυβέρνηση στη διάρκεια σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συλλήψεις μεταφορέων σε Ελευσίνα και Πύργο

Στη σύλληψη τριών ιδιοκτητών φορτηγών προχώρησε η αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών σε Ελευσίνα και Πύργο.

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, στην Ελευσίνα, συνελήφθη ένας 35χρονος που κατηγορείται για παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της αρχής. Ο 35χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Στον Πύργο συνελήφθησαν ένας 57χρονος και ένας 41χρονος οι οποίοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και προσπάθησαν να κλείσουν το 52 χλμ. Πατρών - Πύργου.

  • Γ. Πεταλωτής: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να είναι ανοχύρωτη»

"Η πολιτεία δε μπορεί να είναι ανοχύρωτη και δε μπορούν κάποιοι με ακραίο τρόπο να εμποδίζουν την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας αναφορά στην τροπολογία με την οποία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις στους μεταφορείς που δε συμμορφώνονται στην επίταξη.

"Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση", υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν τις μικρές, όπως είπε, ομάδες ιδιοκτητών που εμποδίζουν τους συναδέλφους τους να δουλέψουν.

Ταυτόχρονα εξαπέλυσε οξεία επίθεση στη Ν.Δ. για τη στρατηγική που ακολουθεί, καθώς σημείωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε το νόμο πριν από μία εβδομάδα αλλά έρχεται τώρα να αλλάξει στάση".

Έντονη κριτική άσκησε και στα κόμματα της αριστεράς, αναφέροντας ότι "η θέσης τους που ταυτίζεται με συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν την τροφοδοσία με αγαθά".

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γιώργος Πεταλωτής, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξήντλησε κάθε περιθώριο και πρόσθεσε ότι ακόμη και στο θέμα της περαίωσης υπάρχει ειδική φορολογική ρύθμιση για τους μεταφορείς.

  • Υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τα φορτηγά

Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει ποινές φυλάκισης και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για όσους αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις από την επίταξη τους.

Η τροπολογία καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε πριν την ψηφοφορία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε πως, «παρά τον έντονο διάλογο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική και δεν σκέφτηκε ποινικές όψεις από τις συνέπειες της επίταξης, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών δημοσίας χρήσεως, εξακολουθούν να μην παρέχουν τις υπηρεσίες τους, κρατούν εν αχρησία τα επιταγμένα μέσα και οχήματα, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς».

No comments: