Thursday 30 September 2010

Από το Δεκέμβριο του 2011 η κάρτα πολίτη

  • Εντός των ημερών τίθενται σε δημόσια διαβούλευση οι βασικοί άξονες του σχεδίου
  • Εξετάζεται η επέκτασή της και στον ιδιωτικό τομέα

Από το Δεκέμβριο του 2011 αναμένεται να ξεκινήσει η διάθεση της «κάρτας πολίτη», η οποία θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο. Η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες για επέκταση της χρήσης της και στον ιδιωτικό τομέα, όπως π.χ. στις συναλλαγές με τις τράπεζες.


Στην κάρτα προβλέπεται ότι θα αποθηκεύονται ηλεκτρονικά οι αριθμοί αστυνομικής ταυτότητας, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, καθώς και ο αριθμός δημοτολογίου. Θα χρησιμοποιείται ως ταξιδιωτικό έγγραφο για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν. Ανάμεσα στις χρήσεις θα εντάσσεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των Γιάννη Ραγκούση, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Παπουτσή, Κώστα Σκανδαλίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Λούκα Κατσέλη. Όπως ανακοινώθηκε, οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο αριθμός της κάρτας να είναι κοινός με τον ΑΜΚΑ, χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών θα είναι απολύτως προστατευμένα.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κάρτα πολίτη θα χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αγορών, όπως προβλέπουν οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών.

No comments: