Friday 1 October 2010

Ξεκίνησε η διαβούλευση για το μισθολόγιο του Δημοσίου

  • Υπό εξέταση τα επιδόματα που θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό
  • Για πάγωμα των μισθών και δραστική περικοπή των επιδομάτων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ

Την αναδιάρθρωση των μισθών του Δημοσίου τομέα βάζει στόχο η διαβούλευση που ξεκίνησε έπειτα από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Από την πλευρά της, η συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο για σχέδιο παγώματος των μισθών για την προσεχή τριετία και δραστική περικοπή των επιδομάτων.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 80% ενώ στη δεκαετία 1999-2009 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στο δημόσιο τομέα αυξήθηκε κατά 117% φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης.

Επίσης επισημαίνεται οτι το 2008 ο μέσος μισθός ήταν κατά 40% υψηλότερος, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αφορά στα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου και στη δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση θέτει το ερώτημα ποια από αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, δηλαδή να περικοπούν.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση υπάρχει ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων μεταξύ υπουργείων αλλά και μεταξύ καταληκτικού και εισαγωγικού μισθού.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα σχέδια της κυβέρνησης διαβλέποντας πάγωμα των μισθών στο δημόσιο και περικοπή των επιδομάτων.

Στις ερωτήσεις που ετέθησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, και οι οποίες αποτελούν πλέον υλικό της διαβούλευσης, συμπεριλαμβάνεται το κατά πόσον θα πρέπει η αμοιβή να συνδέεται με τις σπουδές, με την απόδοση του υπαλλήλου, με κριτήρια όπως η ευθύνη καθώς και αν πρέπει να υπάρχει κλαδική διαφοροποίηση στις αμοιβές.

Οι στόχοι του νέου μισθολογικού συστήματος, όπως προδιαγράφονται από την κυβέρνηση, είναι:

•να συνδέεται με την αξιολόγηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων

• να ακολουθεί το σύστημα σταδιοδρομίας

• να συνδέεται με τη σπουδαιότητα των ασκούμενων καθηκόντων και την κατοχή θέσεων ευθύνης

•να σχετίζεται με το παραγόμενο αποτέλεσμα

•να συγκλίνει από άποψη δομής και τάσεων προς τα ευρωπαϊκά συστήματα αμοιβών

•να λαμβάνει υπόψη τις γενικότερες συνθήκες εργασίας

No comments: