Tuesday 19 October 2010

Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα - Ζημιές από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Μεγάλα τα προβλήματα στη Χίο λόγω της κακοκαρίας (φωτ. αρχείου)

Παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά

Ένας νεκρός στη Χίο από την κακοκαιρία, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Χίος εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας το βράδυ της Δευτέρας, ενώ ένας ηλικιωμένος στα νότια του νησιού έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε στο αυτοκίνητό του και παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Το περιστατικό σημειώθηκε στο Ολύμπι της νότιας Χίου, μεγάλα τα προβλήματα στο νησί με δεκάδες περιστατικά πλημμυρισμένων κατοικιών και καταστημάτων. Για ισχυρές καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο και την Τρίτη προειδοποιεί η ΕΜΥ.

Κυκλοφοριακό χάος

Σοβαρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη
Σοβαρά τα προβλήματα από την κακοκαιρία που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι την Τρίτη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Κυκλοφοριακό χάος έχουν προκαλέσει στους δρόμους της Αθήνας τα έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν από την Κυριακή και αναμένεται να συνεχιστούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν αρχικά από τα νοτιοδυτικά της χώρας και κινούνται προς ανατολικά και συγκεκριμένα προς το ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Μέχρι στιγμής, σήμερα, Δευτέρα, δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, υπόγεια και καταστήματα πλημμύρισαν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική δέχτηκε 15 κλήσεις για απάντληση υδάτων σε Βάρη, Αγία Παρασκευή, Καισαριανή, Παιανία, Βούλα, Παλλήνη, Πικέρμι, Λούτσα και Νέο Ηράκλειο.

Έντονα τα προβλήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου: Στη Χίο, η Πυροσβεστική δέχτηκε 50 κλήσεις για απάντληση υδάτων και στη Μυτιλήνη 17 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα. Στην Αρεόπολη, η Πυροσβεστική απάντησε σε 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων και στη Σύρο σε τέσσερις.

Καθίζηση οδοστρώματος σημειώθηκε στην οδό Βέροιας στο Μαρούσι ενώ από την κακοκαιρία κόπηκαν δέκα δέντρα στη Γλυφάδα, το Κορωπί, τη Βουλιαγμένη και τη λεωφόρο Ηλιουπόλεως.
  • Ανεμοστρόβιλος σε Ζάκυνθο και Καλαμάτα
Μετά την Κύθνο, ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο και την Τρίπολη.

Συγκεκριμένα, το πέρασμά του από τον Βασιλικό Ζακύνθου προκάλεσε υλικές ζημιές σε επτά ενοικιαζόμενα δωμάτια, σε μία βάρκα, σε ένα στάβλο, σε μία στέγη και σε ελαιόδεντρα. Στο σκοτάδι βυθίστηκε η περιοχή, καθώς από τον ανεμοστρόβιλο διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Σοβαρές ζημιές στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας, αλλά και σε σχεδόν ολόκληρη την πόλη προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που σημειώθηκε γύρω στις 7 το βράδυ της Κυριακής.

Πολλές ζημιές προκλήθηκαν στο ναυπηγείο. Το κτίριο έχει πάρει σημαντική κλίση και από τις πλευρές, έχουν γείρει τα τειχία του μήκους περίπου εκατό μέτρων και έχει καταστεί μη λειτουργικό.

Επίσης, ο ανεμοστρόβιλος πήρε τη στέγη του Λιμεναρχείου και την εκσφενδόνισε σε μεγάλη απόσταση με αποτέλεσμα το κτίριο να γεμίσει νερά και προκλήθηκε μπλακ άουτ.

Άμεσα εκκενώθηκε ο πρώτος όροφος του Λιμεναρχείου, ενώ ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία των υλικών και των αρχείων της Υπηρεσίας.

Το κτίριο του Λιμεναρχείου πρόκειται να ελεγχθεί από Μηχανικούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Δεκάδες δέντρα σε όλη την πόλη ξεριζώθηκαν ή έσπασαν τα κλαδιά με αποτέλεσμα να σημειωθούν ζημιές σε πολλά σταθμευμένα αυτοκίνητα.
  • Σε επιφυλακή η κρατική μηχανή
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Η Γενική Γραμματεία συστήνει στους πολίτες τα εξής:

-Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
-Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
-Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
  • Πρόγνωση του καιρού
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα καιρικά φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι και την Τρίτη.

Την Τρίτη, στη δυτική Ελλάδα, το ανατολικό Αιγαίο, τη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές θα υπάρξουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μικρής διάρκειας και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Οι άνεμοι τοπικά στο Αιγαίο θα φθάνουν τα επτά μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία.

Για την Τετάρτη η ΕΜΥ προβλέπει παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα στα
δυτικά και το ανατολικό αιγαίο, αλλά βαθμιαία από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Και για την Πέμπτη η ΕΜΥ προβλέπει λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στη δυτική Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο με πιθανότητα βροχών στα βορειοδυτικά. [Newsroom ΔΟΛ]

No comments: