Saturday 9 October 2010

Z. K. Γιούνκερ: Γνωρίζαμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup «αδειάζει» την Ε.Ε.

«Ηξερα αλλά δεν μπορούσα να μιλήσω»

Στις Βρυξέλλες γνωρίζαμε ότι η κρίση θα έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε δημόσια, υποστήριξε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέφερε ότι ήταν “φανερό” ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει κάποια μέρα αυτό το πρόβλημα, πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν “είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες" και όχι τον τελευταίο χρόνο.

"Ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα, αλλά δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα" σημείωσε, αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι ενθάρρυναν την καταναλωτική προοπτική της Ελλάδας σε βάρος της ανάπτυξης και των εξαγωγών της. (Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

No comments: