Friday 22 October 2010

Ελλάδα - Τουρκία: Συνεργασία με ταχύτερο βήμα

Συνεργασία με ταχύτερο βήμα
  • Η ανακοπή του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης Παπανδρέου και Ερντογάν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην εντατικοποίηση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και κυρίως σε ό,τι αφορά την προσπάθεια ανακοπής του μεταναστευτικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συνάντηση που είχαν σήμερα στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες έναντι μίας που είχε αρχικά προγραματισθεί. Παπανδρέου και Ερντογάν συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει με τους γείτονές της στενή συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, όχι μόνο προς όφελος της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων Τουρκίας - ΕΕ και ταυτόχρονα - όπως είπαν οι δυο πρωθυπουργοί σε κοινές τους δηλώσεις - θα συνεργαστούν με στόχο τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για την πορεία των διερευνητικών επαφών για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ότι αυτές συνεχίζονται με συστηματικό τρόπο, χωρίς χρονοδιάγραμμα και με στόχο να υπάρξουν θετικά αποτέλεσματα το συντομότερο δυνατόν.

Συζητήθηκαν ακόμη το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενεργειακά θέματα, καθώς και η συνεργασία στο πεδίο του τουρισμού. [ΠΗΓΗ: ΑΠΕ]

No comments: