Friday 22 October 2010

Εκτακτη εκλογική βοήθεια σε συνταξιούχους

  • Ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε χθες μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων και των ανέργων
ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ | Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για αυτήν με αφορμή τις αυτοδιοικητικές εκλογές καταβάλλει η κυβέρνηση. Τα μηνύματα που λαμβάνει από τη βάση του κόμματος δεν είναι θετικά και τα σκληρά μέτρα του μνημονίου φαίνεται ότι έχουν απομακρύνει τα εισοδηματικά χαμηλά στρώματα, ειδικά στα αστικά κέντρα, διογκώνοντας ένα κύμα ψήφου τιμωρίας ή την τάση για αποχή. Αυτό το ρεύμα επιχειρεί να αναχαιτίσει η κυβέρνηση δίνοντας έντονη πολιτική, και όχι αυτοδιοικητική, όπως είχε αποφασίσει αρχικά, χροιά στις εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε χθες από το Περιστέρι μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενεστέρων και των ανέργων υλοποιώντας τη δέσμευση που είχε αναλάβει στη ΔΕΘ, σε μια στιγμή όμως που της προσδίδει έντονο προεκλογικό χρώμα. Συγκεκριμένα ανήγγειλε τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε 500.000

χαμηλοσυνταξιούχους και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους.

Το βοήθημα αυτό θα δοθεί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου και τα χρήματα προέρχονται από τα 100 εκατ. ευρώ που είχαν μείνει στα ταμεία του κράτους από το επίδομα αλληλεγγύης, καθώς δεν είχε καταβληθεί η δεύτερη δόση του. Οι δικαιούχοι θα λάβουν από 100 ως 300 ευρώ, αναλόγως των συνολικών εισοδημάτων τους, όπως αποφασίστηκε χθες το απόγευμα σε διαδοχικές συσκέψεις της ομάδας σχεδιασμού και του οικονομικού επιτελείου. «Υποσχόμαστε αυτό που μπορούμε» είπε ο κ. Παπανδρέου φανερώνοντας τη δυσκολία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές, παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Χαρακτήρισε την κίνηση συμβολική, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν «ελάχιστο φόρο τιμής» στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος. «Αυτά τα μέτρα τα επιβάλλει μόνο η συνείδησή μας» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «η συνέπειά μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κάνουν παιχνίδια με τη φωτιά τώρα με τις εκλογές». Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της ΝΔ λέγοντας ότι «όχι μόνο εγκατέλειψαν τη χώρα για να σκάσει η βόμβα στα χέρια τα δικά μαςαλλά κρύβονται και υποκρίνονται» και ότι «η Εurostat βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος». Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο αν η ΝΔ είχε απαλλάξει εγκαίρως τη χώρα από την παρουσία της και είχαν γίνει εκλογές νωρίτερα, προσέθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου τίθεται προσωπικά επικεφαλής της μάχης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι μόνο με ένα στοχευμένο πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών στις προβληματικές περιοχές αλλά και με τη διακαναλική συνέντευξη που θα παραχωρήσει τη Δευτέρα. Ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να μιλήσει ο ίδιος στους ψηφοφόρους με στόχο να θέσει καθαρά τα διλήμματα και τις προκλήσεις των ερχόμενων μηνών και όχι μόνο των εκλογών του Νοεμβρίου. Επίσης επιθυμεί να αποσαφηνίσει ότι δεν σκοπεύει να λάβει νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, παρά τη διαφαινόμενη αναθεώρηση του ελλείμματος και του κρίσιμου ελέγχου της τρόικας, η οποία θα έρθει στην Αθήνα στις 16 Νοεμβρίου.

No comments: