Friday, 1 October 2010

Εξεταστική - σκούπα και για τα χρόνια της ΟΝΕ

  • Στο εδώλιο τα «greek statistics»
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ο Πρωθυπουργός  συνοµιλεί µε  δηµοσιογράφους  χθες στην αυλή του  Μεγάρου Μαξίµου
  • Σκληρή κόντρα ανάµεσα στον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στον αρχηγό της Νέας Δηµοκρατίας Αντώνη Σαµαρά ξέσπασε χθες, µε αφορµή τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονοµία.
Η θέση του Πρωθυπουργού όπως τη διατύπωσε κατά τη διάρκεια φιλικής συζήτησης που είχε χθες το µεσηµέρι στο Μέγαρο Μαξίµου µε τους δηµοσιογράφους, ήταν ότι πρέπει να πάει σε βάθος δεκαετίας το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες όσων διαχειρίστηκαν την ελληνική οικονοµία. Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «εκ των πραγµάτων, θα γίνει αξιολόγηση και παλαιότερων υποθέσεων (που αφορούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονοµία)». Μάλιστα έκανε συγκεκριµένη αναφορά στην Goldman Sachs και τον ρόλο που έπαιξε την περίοδο πριν από την ένταξη της χώρας στην Οικονοµική και Νοµισµατική Ενωση, για τον περιορισµό του ελλείµµατος κάτω από το όριο του 3%.

Η απάντηση από τον Αντώνη Σαµαρά ήταν αυτή που ουσιαστικά πυροδότησε τη σύγκρουση, καθώς ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ζήτησε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής να επεκταθεί σε βάθος 30 ετών, έως το 1981. Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτή την προοπτική και το ενδιαφέρον τώρα εντοπίζεται στο πώς θα αντιδράσει η Νέα Δηµοκρατία σε αυτό. Στο µεταξύ, κατά τη συνοµιλία που είχε µε τους δηµοσιογράφους ο Πρωθυπουργός αντιµετώπισε µε µάλλον ειρωνικό τρόπο τη δήλωση του κ. Σαµαρά ότι όταν γίνει κυβέρνηση η Ν.Δ. θα συστήσει Εξεταστική για το Μνηµόνιο. «Εξεταστική για το Μνηµόνιο; Για ποιο λόγο; Για να έλθει να απολογηθεί ο κ. Σαµαράς;».

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι υπάρχουν θετικά µηνύµατα για την ελληνική οικονοµία και άφησε ανοιχτό παράθυρο σε σχέση µε τα µέτρα που έχουν ληφθεί, τα οποία χαρακτήρισε προσωρινού χαρακτήρα. Υπογράµµισε ότι «είµαστε µέσα στους στόχους, αλλά το στοίχηµά µας είναι η αξιοπιστία διεθνώς και η ανάκτηση του κύρους της χώρας. Τα µέτρα που πήραµε ήταν µέτρα προσωρινής φύσης για να αντιµετωπίσουµε την κρίση». Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεν πρέπει να περιµένει κανείς ότι τα µέτρα αυτά θα αρθούν σύντοµα ή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Οπως ανέφερε, «δεν µπορούµε να αλλάξουµε τους µισθούς και τις συντάξεις προς τα πάνω αν δεν δούµε τη συνολική κατάσταση της οικονοµίας». Εσπευσε επίσης να τονίσει ότι δεν µπαίνει σε συζήτηση η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε και µε την ευκαιρία της συζήτησης για την οικονοµία αιχµές για τον κ. Σαµαρά και ειδικά τη δήλωσή του ότι αν ήταν κυβέρνηση θα µηδένιζε το 2011 το έλλειµµα, τονίζοντας: «Ας µας έδινε ο κ. Σαµαράς τη µαγική φόρµουλά του για τη µείωση του ελλείµµατος για να λύσουµε τα προβλήµατα της οικονοµίας».

Παράλληλα, διέψευσε ότι το Ελληνικό θα µπορούσε να µεταβληθεί σε Λας Βέγκας. «Οι Αραβες δεν µας έθεσαν ποτέ ζήτηµα δηµιουργίας καζίνου στην περιοχή», τόνισε. «Εγώ πρώτος µίλησα για πάρκο, το οποίο θα είναι πιθανώς το µεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης και θα είναι κορυφαίο παγκοσµίως, περιβαλλοντικά».

Για τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκίνητων, ο κ. Παπανδρέου σηµείωσε ότι η κυβέρνηση επιθυµεί το τέλος της απεργίας τους «µε τον πιο ήπιο τρόπο» και προσέεσε: «Δεν µπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το κράτος πρέπει να λειτουργήσει».

  • ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
  • Ο Πρωθυπουργός διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια µετατροπής του Ελληνικού σε Λας Βέγκας
  • «Δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη περαίωση»
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του ιταλού συµβούλου του, Τοµάζο Πάντοα Σιόπα, περί αναδιάρθρωσης του χρέους και ξεκαθάρισε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του αποφασίζουν, όχι οι σύµβουλοι. «Οι σύµβουλοι διατυπώνουν σκέψεις και δεν αποφασίζουν. Εµείς έχουµε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι είµαστε αντίθετοι στην αναδιάρθρωση του χρέους. Το πότε θα βγούµε στις αγορές για να δανειστούµε είναι ένα θέµα που δεν µπορεί να προβλεφθεί τώρα. Θα βγούµε στις αγορές εν ευθέτω χρόνω». Κι όταν του επισηµάνθηκε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκάς Παπαδήµος έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές στα τέλη του επόµενου χρόνου, απάντησε γελώντας: «Καλύτερα να το λέει ο Παπαδήµος παρά εγώ, έχει άλλο κύρος σ’ αυτούς τους χώρους».

Ο κ. Παπανδρέου δεσµεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει και άλλη περαίωση.

Οπως δήλωσε, «εµείς αυτό που κάνουµε είναι ότι αλλάζουµε το σύστηµα, και το κάνουµε µε τρόπο τέτοιο που δεν θα αφήσει υπόλοιπα. Αν το 50% των πολιτών δεν τηρεί τον νόµο, αυτός ο νόµος είναι άχρηστος. Σήµερα έχουµε 2,5 εκατ. ανέλεγκτες υποθέσεις. Με το νέο σύστηµα δεν υπάρχει η προηγούµενη λογική που αντιµετώπιζε τον φορολογούµενο ως δυνάµει απατεώνα. Εµείς λέµε, σε εµπιστευόµαστε, αλλά θα πέσει σκληρή καµπάνα αν φοροδιαφύγεις και σε εντοπίσουµε. Και επίσης αν δεν σε ελέγξουµε ώς το τέλος της χρονιάς δεν θα σε ξαναελέγξουµε».

Ο Πρωθυπουργός άφησε ασχολίαστο το θέµα της απόσυρσης της Πειραιώς από την πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδροµικού Ταµιευτηρίου, προέβλεψε όµως ότι θα υπάρξουν άλλες συγχωνεύσεις τραπεζών: «Οπωσδήποτε θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, µπορεί να είναι και δύο δηµόσιες, δεν είµαι δογµατικός σε αυτό», είπε συγκεκριµένα.

  • Με «εικονικές» κόντρες ψηφίστηκε η περαίωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δηµήτρης Τζάθας

ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ κράτους είναι από χθες η περαίωση των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, καθώς µε ψήφους 53 (µόνον βουλευτές ΠΑΣΟΚ) υπέρ και 46 κατά το Γ’ Θερινό Τµήµα της Βουλής υπερψήφισε το επίµαχο σχέδιο νόµου.

Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσπευσε να δηλώσει πως η αναδιατύπωση της διάταξης, µε την οποία τελικώς δεν περιελήφθησαν στην περαίωση οι εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων µε εικονικά τιµολόγια έγινε προκειµένου να αφαιρεθεί κάθε «ίχνος σκιάς» και να αποκλειστεί η οποιαδήποτε «δυνατότητα συναλλαγής».

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται καµία µοµφή για καµία διακριτική µεταχείριση», είπε χαρακτηριστικά και αντικρούοντας τα επιχειρήµατα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν «να χαρακτηρίζεται φωτογραφική µια διάταξη που αφορά σε 600 επιχειρήσεις…».

Παρά τις διευκρινίσεις του υπουργού, ωστόσο, τα πυρά της αντιπολίτευσης κατά της επίµαχης ρύθµισης συνεχίστηκαν και κατά τη χθεσινή συζήτηση: η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως «ευνοεί συγκεκριµένα και µεγάλα συµφέροντα» και ζητήθηκε η απόσυρση της διάταξης.

Για κάλυψη παρανοµιών των εργολάβων, κατασκευαστών και εκδοτών των ΜΜΕ έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Μανώλης Κεφαλογιάννης, για «πρόσθετο χαράτσι και εκβιαστικό φόρο» µίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ενώ ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος σηµείωσε µε νόηµα πως η ρύθµιση «τακτοποιεί αταξίες του κ. Αλογοσκούφη, οι οποίες γίνονται εµφανείς στο περίπτερο» αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο να ευνοηθεί συγκεκριµένος εκδότης ΜΜΕ τον οποίο, όµως, απέφυγε να κατονοµάσει.

No comments: