Sunday 17 October 2010

Κ. Σημίτης: «Συνταγή καταστροφής η παράταση των ελλειμμάτων»

ΥΠΕΡ ΤΗΣ πιστής τήρησης του μνημονίου με αιχμές όμως για την ανάγκη αναπτυξιακών πρωτοβουλών τάσσεται ο κ. Κ.Σημίτης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα». «Ορισμένοι ξένοι “σοφοί”, που μας συνιστούν “επέκταση” αντί για “περιορισμούς”, είναι κατά κανόνα οι ίδιοι που υποστήριζαν την αποχώρησή μας από τη ζώνη του ευρώ, την πτώχευση της χώρας, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους υπό συνθήκες αδυναμίας δανεισμού. Είναι συνταγές βέβαιης καταστροφής» επισημαίνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξηγεί ότι κάθε νέος δανεισμός αλλά και οι ρυθμίσεις εξυπηρέτησης της χώρας θα συνοδεύονται αναπόφευκτα από όρους. «Θα υπάρχουν επιτηρήσεις υπό τη μία ή την άλλη μορφή» παρατηρεί. Θεωρεί ότι η πρώτη κρίσιμη στιγμή στην προσπάθεια ανάρρωσης θα έρθει όταν η Ελλάδα δανειστεί από τις αγορές διαθέτοντας κρατικά ομόλογα και επισημαίνει ότι θα είναι επιτυχία αν καταφέρει να δανειστεί με επιτόκιο 5%.

Πιστεύει ότι η ανάπτυξη είναι στόχος καθοριστικής σημασίας, αλλά ότι δεν αρκεί «η έλευση ενός ή πολλών “εμίρηδων”» αλλά απαιτούνται «πολλές μικρές ξένες επενδύσεις που δεν στηρίζονται σε ειδικές ρυθμίσεις». Προτείνει επίσης να σταματήσει η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, να περιοριστούν κι άλλο οι αμυντικές δαπάνες, να περικοπεί η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων. Ο κ. Σημίτης αναφέρεται και στις εκλογές. «Στη διάρκεια εφαρμογής του μνημονίου, το αργότερο το 2013, θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Θα μπορέσουν τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή θα ακολουθήσουν την πατροπαράδοτη συνταγή των χωρίς μέτρο υποσχέσεων; Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερα αρνητική επίπτωση στη χώρα» επισημαίνει.
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Σημίτη στα «ΝΕΑ»

No comments: