Tuesday 21 September 2010

Η κρίση δεν αγγίζει τους «τριακοσίους»

Από τα πόθεν έσχες των βουλευτών, παρά τον ελλιπή και φέτος έλεγχο, προκύπτει πλούτος πολύ άνω του μέσου όρου

Σε διανυόμενη εποχή άγριας οικονομικής κρίσης και ανέχειας η δημοσίευση των φετινών δηλώσεων πόθεν έσχες των πολιτικών μάλλον θα οξύνει τα πάθη, θα καλλιεργήσει ταπεινά αισθήματα φθόνου και θα πολλαπλασιάσει τις εκδηλώσεις περιφρόνησης των πολιτών προς τους πολιτικούς, αφού το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κρίση δεν έχει αγγίξει τους τριακοσίους.

Αν και οι φετινές δηλώσεις αφορούν την οικονομική χρήση του 2008, οπότε δεν είχε δείξει τα δόντια του το ΔΝΤ, από το «βιογράφημα» των μελών του Κοινοβουίλου προκύπτει από... υπερβολικά πολύς πλούτος ώς ένα βιοτικό επίπεδο πολύ άνω του μέσου όρου, για τους σημερινούς ταγούς.

Παρά τις εξαγγελίες, οι φετινές δηλώσεις δεν βγήκαν στο Διαδίκτυο και παρέμειναν στο επίπεδο της άχρηστης χαρτούρας, όπου και πάλι ουδείς ουσιαστικός έλεγχος έγινε.

Επισήμως η δικαιολογία ήταν ότι διαφώνησε με τη δημοσίευση η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Αλήθεια, ποιος θα προσέβαλε τη δημοσιοποίηση; Μήπως ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στη διάθεση συγκάλυψης, όπως προκύπτει από το συνοδευτικό έγγραφο του αρμοδίου αντιπροέδρου;

Αυτό αναφέρει: «Μας άρκεσε μόνον να διακριβωθεί αν, με βάση τα δηλωθέντα και ελεγχθέντα δεδομένα, η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφισταμένων δικαιολογείται από τα έσοδα των υποχρέων σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσής τους».

Οι βουλευτές εξακολουθούν να έχουν υψηλές σε γενικές γραμμές αποταμιεύσεις, ενώ υπάρχουν και άλλοι πολύ ευκατάστατοι, που αν και βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα με τις εξεταστικές, αλλά και τη στάση ζωής τους, προχώρησαν και σε νέες αγορές ακινήτων σε προκλητικά χαμηλές αντικειμενικές αξίες και με δάνεια που εύλογα θα διερωτηθεί ο πολίτης, πώς θα αποπληρωθούν χωρίς «σπρώξιμο» από κάπου, αλλά και κινητών πραγμάτων, όπως πανάκριβων αυτοκινήτων και σκαφών. Την ώρα που μεγάλο μέρος των πολιτών δυσκολεύεται, αλλά και πένεται, η πλήρης δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων θα ήταν ένα καλό μάθημα για την ανθρωπογεωγραφία του Κοινοβουλίου.

Επίσης ερώτημα αποτελεί πώς τα «φρέσκα» πρόσωπα, που μπήκαν για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο και κατέλαβαν ακόμη και υπουργικούς θώκους, θα είναι αυτοί που διάγοντας βίο πλούσιο θα ζητούν από τους πολίτες όλο και περισσότερες θυσίες.

  • Των Φ. Καλλιαγκοπουλου - Γ. Σ. Mπουρδαρα - Π. Γαλιατσατου, Η Καθημερινή, Tρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΣXETIKA ΘEMATA
Σταθερά παρέμειναν τα περιουσιακά στοιχεία των αρχηγών
Ευκατάστατοι οι περισσότεροι πρωταγωνιστές των Εξεταστικών
Οι κληρονόμοι, οι επενδυτές και η δικηγόρος με τα πενιχρά έσοδα
«Λάθη» και κενά... στις υπουργικές δηλώσεις

No comments: