Wednesday 29 September 2010

Δρούτσας στον ΟΗΕ: Η Ελλάδα έτοιμη για ουσιαστικές διαπραγματέυσεις για την πΓΔΜ


Ο Δ. Δρούτσας στο βήμα του ΟΗΕ

Τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, την ονομασία της πΓΔΜ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη ανέπτυξε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Δρούτσας.

Σχετικά με τη πΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Γκρούεφσκι να γίνει «μέρος της προόδου».

«Δεν πρόκειται για ένα διμερές ζήτημα ήσσονος σημασίας ή μια λεπτολογία γύρω από ιστορικά σύμβολα όπως κάποιοι θα ήθελαν να το παρουσιάσουν, αλλά ένα περιφερειακό ζήτημα με βαθιές ιστορικές ρίζες, άρρηκτα συνδεδεμένο με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Προκειμένου να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος, οι δύο πλευρές πρέπει να συναντηθούν στη μέση, πραγματοποιώντας αμοιβαία βήματα για τη γεφύρωση του χάσματος και τη συμφιλίωση των αντιτιθέμενων θέσεών τους.

» Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το δικό της μισό. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να στηρίζεται μόνο σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για χρήση έναντι όλων. Η Μακεδονία είναι μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή, της οποίας το μεγαλύτερο τμήμα βρίσκεται στην Ελλάδα. Ένα μικρό μέρος της βρίσκεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και ένα ακόμη μικρότερο στη Βουλγαρία. Το μέρος δεν είναι δυνατόν να εκπροσωπεί το όλον και η αποκλειστική αξίωση της πΓΔΜ επί του ονόματος «Μακεδονία» δεν μπορεί να επιτραπεί να καλλιεργεί τον εθνικισμό. Η όποια λύση πρέπει να τύχει καθολικής εφαρμογής, γιατί αλλιώς απλώς επιτείνουμε τη σημερινή κατάσταση.

» Έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης εντός του πλαισίου της καθιερωμένης διαπραγματευτικής διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον κ. Νίμιτς, με την ελπίδα να ευοδωθεί το συντομότερο δυνατό.», κατέληξε.

Για το Κυπριακό ο κ.Δρούτσας ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής θέλησης και αποφασιστικότητας. Ακόμη τόνισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να στηριχτεί και να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στηριγμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Οσο αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε με έμφαση ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση για διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι ένας πιθανός δρόμος είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Ελλάδας για προώθηση της «ατζέντας 2014» που αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε ότι αφορά τέλος την μετανάστευση ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «για εμάς, πρόκειται για φλέγον ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά και σε όλες τις πτυχές του». Παράλληλα, για το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανέφερε ότι «ο σεβασμός και η περαιτέρω προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας μας και σηματοδοτεί την ποιοτική πρόοδο και εξέλιξη του πολιτισμού μας. Παρά την πρόοδο στον τομέα αυτό, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν».


No comments: