Wednesday 1 December 2010

Παπανδρέου: «Οι αλλαγές θα γίνουν, η χώρα θα αναπνεύσει»

Ευρύ φάσμα αλλαγών στο κράτος, προτίθεται να επιφέρει η κυβέρνηση μέσα στο 2011, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο 21ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Το 2010 έγινε η προσαρμογή «με άμεσα δημοσιονομικά μέτρα περικοπών και αυξήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες φορολογικών συντελεστών», αλλά αυτά «δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές». Είναι «έκτακτα μέτρα που με τη βελτίωση της οικονομίας θα μπορούν, με δίκαιο τρόπο και προτεραιότητα στους αδύναμους, να αναπληρωθούν», είπε πρωθυπουργός.

Παπανδρέου: «Οι αλλαγές θα γίνουν, η χώρα θα αναπνεύσει»

Το 2011, πρόσθεσε, είναι επίσης η χρονιά της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου, για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στη χώρα μας». Στόχος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ταυτόχρονα, η συγκράτηση των τιμών και η προστασία του καταναλωτή.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει, τις επόμενες εβδομάδες, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Προώθησης της Εξωστρέφειας, «με στόχο τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ανέφερε, επίσης, ότι με το νέο επενδυτικό νόμο, αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεται τι είδους επενδύσεις πρέπει να γίνουν στη χώρα. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το επόμενο έτος θα προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θα υπάρξει ένα σύνολο παρεμβάσεων για την πράσινη ανάπτυξη.

Πολλές από τις προωθούμενες αλλαγές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν θα περάσουν εύκολα από τις συμπληγάδες της συντήρησης, του κατεστημένου, των συντεχνιών, των βολεμένων, όσων εδώ και χρόνια φρόντιζαν η Ελλάδα να παραμένει στάσιμη, εξασφαλίζοντας προνόμια για τους εαυτούς τους προνόμια, σε βάρος του συνόλου».

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε μέσο διαβούλευσης, αλλά «οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει, θα γίνουν».
  • Θετική απόφαση η επιμήκυνση
«Θετική απόφαση» χαρακτήρισε τη δρομολόγηση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου» ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνομιλία που είχε με έλληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής Αφρικής - ΕΕ που διεξάγεται στην Τρίπολη της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι «αίρεται ένα σημαντικό βάρος της γρήγορης αποπληρωμής». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι κατά τις διμερείς επαφές που είχε με ευρωπαίους ηγέτες στις δύο ημέρες της Συνόδου, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ευρωζώνη.

Είπε, επιπλέον, ότι οι αγορές συνεχίζουν να παρουσιάζουν δυσκολίες, στις οποίες, ωστόσο, η Ευρώπη έχει τις δυνατότητες να παρέμβει. «Ο μηχανισμός είναι υπαρκτός, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όλοι», επισήμανε και διαχώρισε την περίπτωση της Ιρλανδίας από εκείνη της Ισπανίας. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι η Ιρλανδία έχει ειδικό πρόβλημα με τις τράπεζες, ενώ η Ισπανία είναι μια «υγιής οικονομία», τα προβλήματα της οποίας, όπως πρόσθεσε, δεν έχουν σχέση με τα προβλήματα της Ελλάδας. Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν μικρό, αλλά μεγάλωσε με την κρίση. «Εμείς θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα», τόνισε.

No comments: