Wednesday 8 December 2010

Ανοικτή στήριξη στην κυβέρνηση για τον χρόνο αποπληρωμής

  • «Σας στηρίζουμε, δεν είμαστε οι κακοί της ιστορίας» είπε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού στον Πρωθυπουργό

Την πολιτική σταθερότητα και το κλίμα εθνικής ομοψυχίας περιέγραψε ως καθοριστικές παραμέτρους για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, παρέχοντας την ίδια στιγμή στήριξη στην κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του παρομοίωσε με άθλο τις προσπάθειες των πολιτών και επανέλαβε ότι μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν το 2010, ακολουθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές το 2011.

Ο κ. Στρος-Καν δήλωσε απερίφραστα εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών και χαρακτήρισε γενναίες τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας την ίδια στιγμή στις δημόσιες δηλώσεις του: «Χρειάζεται στήριξη από τον κόσμο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι εθνικό σας θέμα, αφορά το μέλλον της Ελλάδας». Υπογράμμισε όμως παράλληλα ότι απαιτείται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στον δημόσιο τομέα και ότι απαιτείται να γίνουν πολλά ακόμη. «Συγχαρητήρια ως εδώ, συνεχίστε» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και στους πολίτες.

Ενα από τα βασικά θέματα της συζήτησης μεταξύ του κ. Στρος-Καν, του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους προς την τρόικα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι επίσημη απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί και τονίζουν ότι το κρισιμότερο ζήτημα από το οποίο θα κριθούν πολλά είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση θα φέρει το ζήτημα προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ. Ο Πρωθυπουργός πάντως ευχαρίστησε προσωπικώς τον κ. Στρος-Καν επειδή εκείνος ήταν από τους πρώτους που έθεσαν το ζήτημα και επανέλαβε ότι η προοπτική της επιμήκυνσης αποτελεί δείγμα αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλεται. «Επανεξετάζουμε τον χρόνο αποπληρωμής και είμαι υπέρ της επιμήκυνσης» είπε με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Στρος-Καν στο Μέγαρο Μαξίμου και συμπλήρωσε ότι «πρόκειται για ένα τεχνικό θέμα, το οποίο δεν επείγει, αλλά δεν υπάρχει και κανένας λόγος να χρονοτριβούμε ».

  • «Δεν είμαστε οι κακοί της ιστορίας»

Πάντως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού υπεραμύνθηκε και του δικού του ρόλου: «Πολλοί θεωρούν ότι είμαστε οι κακοί της ιστορίας. Ομως ποτέ δεν πηγαίνουμε κάπου απρόσκλητοι. Αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Κατανοώ τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις που μπορεί να γίνονται, όμως είστε πολύ καλύτερα με εμάς εδώ απ΄ ό,τι αν δεν είχαμε επέμβει. Μη μάχεστε τον γιατρό, έστω κι αν το φάρμακο που δίνει δεν είναι ευχάριστο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρος-Καν.

Διευκρίνισε πάντως στο πλαίσιο των δηλώσεών του ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν συνεπάγεται λήψη νέων μέτρων, λίγο αφότου σε κάποια αποστροφή του λόγου του είπε ότι « τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ». « Εννοούσα ότι το πρόγραμμα δεν σταματά.Δεν υπάρχει κάτι νέο σε αυτό ούτε κάποια προσθήκη » σημείωσε λίγα λεπτά αργότερα αποδίδοντας τη σύγχυση σε δικό του φραστικό λάθος στην αγγλική γλώσσα.

Επανειλημμένες και εμφατικές ήταν οι αναφορές του κ. Στρος-Καν στην αναγκαιότητα ανάπτυξης και δικαιοσύνης στο φορολογικό σύστημα και στην κατανομή του βάρους. «Το σημαντικό είναι η αποκατάσταση της ανάπτυξης. Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας. Το 2010 και το 2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως δύσκολα χρόνια αλλά και ως χρόνια που εδραίωσαν το μέλλον της χώρας». Εκτίμησε ότι το 2012 θα είναι το πρώτο έτος θετικής ανάπτυξης, και συμπλήρωσε ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι « πολύ καλά,αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα».

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη ο επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι «ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η μεγάλη πρόκληση της ιστορίας είναι να γίνουν οι αλλαγές με σωστό και δίκαιο τρόπο» και συμπλήρωσε ότι «οι πλουσιότεροι πρέπει να έχουν το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης».

No comments: