Thursday 9 December 2010

Στα λευκά ντύνεται από αύριο όλη η Ελλάδα

  • Απότομη μεταβολή του καιρού το τριήμερο, με τον υδράργυρο να πέφτει 12-14 βαθμούς Κελσίου, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Πολικές θερμοκρασίες περιμένουν από αύριο οι μετεωρολόγοι σε όλη τη χώρα. Ο χιονιάς αρχικά θα επηρεάσει τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι για πολύ. Αντίθετα, πυκνή θα είναι η χιονόπτωση για 12 ώρες στο Πήλιο και νοτιότερα. Ειδικότερα στα άσπρα θα ντυθούν η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα (κυρίως η Αττική) και η Βορειοανατολική Πελοπόννησος (κυρίως ο Χελμός). «Ο χιονιάς θα ξεκινήσει αύριο βράδυ με ξημερώματα Σαββάτου και θα κρατήσει ως τα ξημερώματα της Κυριακής» επισημαίνει ο μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θ. Κολυδάς.

Από αύριο ο υδράργυρος θα πέσει απότομα 12-14 βαθμούς Κελσίου. «Δεν είναι ασυνήθιστο να αλλάζει ξαφνικά ο καιρός. Η απότομη εναλλαγή των συστημάτων δεν είναι πρωτοφανής. Οι εναλλαγές των υψηλών και των χαμηλών βαρομετρικών στα μέσα και κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας γίνονται απότομα και έχουμε έντονες μεταβολές της θερμοκρασίας από τον Νότο προς τον Βορρά, και αντίστροφα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δεκέμβριος του 1966. Τις ημέρες πριν από το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον” στη Φαλκονέρα ο καιρός ήταν καλός, αλλά άλλαξε ξαφνικά και άρχισαν να πνέουν άνεμοι 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο» σημειώνει ο κ. Κολυδάς.

Το επόμενο τριήμερο οι βοριάδες θα πνέουν 8-9 μποφόρ. Μάλιστα αύριο το βράδυ πιθανόν στο Ιόνιο να φθάσουν και τα 10 μποφόρ. Με την ίδια ένταση (10 μποφόρ) μπορεί να πνέουν το πρωί του Σαββάτου οι άνεμοι στο Κεντρικό και στο Νότιο Αιγαίο. Οπως εξηγεί ο κ. Κολυδάς, οι ψυχρές αέριες μάζες από την Ανατολική Ευρώπη (κυρίως Πολωνία και Ρωσία), αφού περάσουν από όλα τα Βαλκάνια, θα φθάσουν στην περιοχή μας. «Υπάρχει μια ροή στις κατώτατες στάθμες της ατμόσφαιρας από την Ανατολική Ευρώπη προς την περιοχή μας. Παράλληλα δημιουργείται ένα βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου, το οποίο θα κινηθεί Νοτιοανατολικά προς τα Δωδεκάνησα. Επεκτείνονται και οι υψηλές πιέσεις από τα Βορειοδυτικά Βαλκάνια. Ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων με τις χαμηλές στην Ανατολική Μεσόγειο θα προκαλέσει τους ενισχυμένους βοριάδες» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς.

Παγετός και πολικές θερμοκρασίες σαρώνουν την Ευρώπη

ΠΑΡΙΣΙ Σ φοδρή κακοκαιρία με χιόνια, παγετό και πολικές θερμοκρασίες σαρώνει τη Γαλλία, τη Βρετανία (ιδίως τη Σκωτία), τη Γερμανία και την Πολωνία. Χθες το απόγευμα έκλεισε, μέχρι νεωτέρας, το αεροδρόμιο του Ρουασί «Σαρλ ντε Γκωλ», στο Παρίσι, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης, ενώ στον Πύργο του Αϊφελ απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις.

Νωρίτερα είχαν κλείσει για σχεδόν μία ώρα οι διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης και στο αεροδρόμιο Ορλύ, στα νότια του Παρισιού, και όσες πτήσεις εκτελούνταν είχαν περίπου 50 λεπτά καθυστέρηση.

Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η Γαλλία. Σε 20 νομούς στα βόρεια της χώρας οι τοπικές Αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση συναγερμού, λόγω των χιονοπτώσεων που αναμένονταν στη διάρκεια της νύχτας. Στην πρωτεύουσα απαγορεύθηκε προσωρινά η κυκλοφορία των βαρέων φορτηγών οχημάτων. Η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν σήμερα, ειδικά στο Παρίσι και στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Εκτιμά ότι το χιόνι μπορεί να φθάσει και τα 10 εκατοστά.

Στη Σκωτία οι Αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να αποφύγει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, καθώς εκατοντάδες οδηγοί πέρασαν τη νύχτα παγιδευμένοι στα αυτοκίνητα εξαιτίας του χιονιού και του πάγου. Θερμοκρασίες πολύ κάτω υπό το μηδέν έχουν παραλύσει εδώ και ημέρες τις συγκοινωνίες στη Βόρεια Βρετανία.

Η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία μετέδωσε ότι οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές και από αυτές της Ισλανδίας, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. Χθες το βράδυ ο υδράργυρος έπεσε στους-18 β. Κελσίου σε περιοχές της Σκωτίας.

Ο παγετός και οι πολικές θερμοκρασίες σκότωσαν άλλους τρεις ανθρώπους στην Πολωνία, αυξάνοντας τον απολογισμό των θυμάτων της κακοκαιρίας σε 66 νεκρούς από τον περασμένο μήνα.

Στο Βερολίνο, οι Αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν τη διανυκτέρευση των αστέγων σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και λεωφορεία, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο. Στη γερμανική πρωτεύουσα ο υδράργυρος πέφτει στους15 βαθμούς Κελσίου τη νύχτα.

Στην Αλβανία, συνεχίστηκε και χθες η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις βορειοδυτικές περιοχές που επλήγησαν από τις χειρότερες βροχοπτώσεις και πλημμύρες των τελευταίων 150 ετών.

Στη Σκόδρα, η οποία έχει «βουλιάξει» στο νερό, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία στους πλημμυρισμένους δρόμους να διεξάγεται με βάρκες, έχουν αναπτυχθεί 1.400 αστυνομικοί και στρατιώτες, προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των κατοίκων και στη διανομή τροφίμων σε οικογένειες που έχουν αποκλειστεί μέσα στα διαμερίσματά τους στις πολυκατοικίες της πόλης.

No comments: