Wednesday 15 December 2010

Νέα απώλεια βουλευτή για το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ευ. Παπαχρήστου καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο και διεγράφη
  • Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα, Η Καθημερινή, Tετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Η κυβερνητική αναδίπλωση με την αιφνιδιαστική απόσυρση της διάταξης για τη διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο δεν κατάφερε να αποτρέψει νέες απώλειες για το ΠΑΣΟΚ: ο βουλευτής Πρεβέζης και εκ των πολιτικών που θεωρούνται από τους πλέον κοντινούς στον πρωθυπουργό, κ. Ευ. Παπαχρήστος, καταψήφισε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα «επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας». Η επιλογή του είχε ως άμεση αντίδραση τη διαγραφή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μέσω επιστολής του κ. Γ. Παπανδρέου, που έφθασε στον πρόεδρο της Βουλής ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την κρίσιμη διαφοροποίηση του κ. Παπαχρήστου.

Στην επί της αρχής ψηφοφορία, τα υπέρ ήταν 156, όσα δηλαδή είναι πλέον και τα μέλη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας: κατά τέσσερα λιγότερα εκείνων που είχαν εκλεγεί το φθινόπωρο του 2009 (Σακοράφα, Δημαράς, Οικονόμου και χθες Παπαχρήστος).

Η διήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη όχι μόνο με τα μαζικά πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και με τις ισχυρότατες εσωκομματικές πιέσεις, τόσο για το «κατεπείγον» των διαδικασιών που επελέγη, όσο και για το άρθρο που προέβλεπε τη δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να προχωρήσει σε διαγραφή «ανεπίδεκτων εισπράξεως οφειλών» προς το Δημόσιο.

Αποτέλεσμα ήταν να ανακοινωθεί με την έναρξη κιόλας της χθεσινής συνεδρίασης η απόσυρση του επίμαχου άρθρου από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Μετά από συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτιμήσαμε ότι καλύτερη λύση θα είναι η διαγραφή τέτοιων χρεών να γίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο και όχι από τον υπουργό Οικονομικών. Θα φέρω σε επόμενο νομοσχέδιο σχετική ρύθμιση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι θα ικανοποιήσει και το έτερο αίτημα, να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με όλα τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου.

Πάντως, και εν μέσω φημών ότι αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επρόκειτο να καταψηφίσει τη διάταξη που προέβλεπε ότι «παρατείνεται έως 1/1/2013 η έναρξη ισχύος του ειδικού φόρου (20%) στις τηλεοπτικές διαφημίσεις», λίγο πριν από τις κρίσιμες επί των άρθρων ψηφοφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την τροποποίησή της και η παράταση θα διαρκέσει μόνο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

  • Η ψηφοφορία

Η διαγραφή του κ. Παπαχρήστου φαίνεται ότι λειτούργησε αποτρεπτικά για όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσαν να διαφοροποιηθούν στην ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ενώ καταψήφισε αυτές για την αγορά εργασίας.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα «έδειξε» την κατάληψη της εξουσίας από τους κομμουνιστές, στο όνομα του λαού και της εργατικής τάξης, ως τον μοναδικό τρόπο υπέρβασης της κρίσης προς όφελος, όπως είπε, των εργαζομένων και της χώρας. «Για εμάς τώρα αρχίζει ο πόλεμος», σημείωσε. «Κινείστε αντίθετα προς τη λογική», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. «Αλλάξτε πολιτική, αλλιώς να σηκωθείτε να φύγετε», συμπλήρωσε.

«Είστε μια κυβέρνηση παραδομένων, που εκτελείτε αβίαστα ό,τι σας ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της τρόικας», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης τόνισε ότι «δεν γίνεται η Βουλή να μετατρέπεται μόνιμος χειροκροτητής, χωρίς να μπορεί να πει «φτάνει πια»». «Θεωρούμε παντελώς λάθος το πολυνομοσχέδιο», υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας τα όποια επιμέρους θετικά μέτρα ανεπαρκή.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης είναι ότι, απέναντι στους επικριτές, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ κ. Δ. Καρύδης, πέραν της υποστήριξης των κυβερνητικών επιλογών, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών όταν η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και όταν αυτοί που φοροδιαφεύγουν και που πλουτίζουν αξιοποιώντας τη θέση τους στο Δημόσιο δεν έχουν υποστεί καμιά συνέπεια, καμιά ποινή».

No comments: