Wednesday 8 December 2010

Ρήγμα για Στρος - Καν: «Αδειασμα» Τσίπρα από βουλευτές

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ | Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ντομινίκ Στρος Καν προκάλεσε... ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΣΥΡΙΖΑ. Στα δυο χωρίστηκαν οι βουλευτές του που τελικά κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να μην παραστούν στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Βουλής, όπου ήταν παρών ο Γενικός Διευθυντής του ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η άποψη του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρα ήταν να εκφραστεί και στη Βουλή με ηχηρή την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ η αντίθεση του κόμματος στην πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ.

Στη «σκληρή» γραμμή να μην παρευρεθεί εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή πρωτοστάτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Λαφαζάνης. Στελέχη της Κουμουνδούρου, μάλιστα, μιλούν για «άδειασμα» του κ. Τσίπρα, ακόμα και από βουλευτές που είναι κοντά στον πρόεδρο, και για "πλήγμα" στο προφίλ του. Πάντως, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, "είναι άδικο" να γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για την ανάπτυξη διαλόγου εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ώσπου να ληφθεί μια απόφαση, όπου όλοι καταταθέτουν απόψεις και δεν υπάρχει η λογική... συμμαχιών.

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή (3.12.2010) όταν υπήρξαν συννενοήσεις στη Διεύθυνση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της άφιξης του κ. Στρος Καν. Επί των διαδικαστικών, ή ο κ. Π. Λαφαζάνης ή ο κ. Δ. Παπαδημούλης θα εκπροσωπούσαν αυτοδικαίως το ΣΥΡΙΖΑ, μια είναι μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα παρίστατο ο κ. Στρος Καν. Μάλιστα, εξαιτίας της θέσης του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ο κ. Λαφαζάνης είχε το προβάδισμα. Ορισμένα στελέχη έμειναν με την εντύπωση ότι ο κ. Λαφαζάνης άφηνε ανοιχτό το θέμα.

Ωστόσο, την επομένη ημέρα, το κορυφαίο στέλεχος του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΝ, σε επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, του δήλωσε ότι προτείνει να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας έτσι την αντίθεση του προς το ρόλο του Στρος Καν και στην πολιτική κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ. Ετσι, καθορίστηκε συνεδρίαση για χθες Τρίτη (7.12.201) η οποία ξεκίνησε στις 11 το πρωΐ με παρόντες 7 από τους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (έλειπε ο κ. Β. Μουλόπουλος ενώ η βουλευτής κυρία Ηρώ Διώτη έφτασε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης). Τέθηκαν οι δυο εκδοχές -«πάμε», «δεν πάμε» όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στελέχη- και ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής, κάτι που στηρίχθηκε και από το βουλευτή κ. Δ. Παπαδημούλη. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση -και αφού είχε διευκρινιστεί ότι ο κανονισμός επέτρεπε την παρουσία του προέδρου του κόμματος στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων- θα εκπροσωπούσε το κόμμα ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Αντιθέτως, επιχειρηματολόγησαν κατά της συμμετοχής, μεταξύ άλλων ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Τ. Κουράκης. Καθώς δεν περνούσε η πρόταση συμμετοχής στην επιτροπή, έθεσε μια πιο ευέλικτη και ενδιάμεση πρόταση- «πάμε, τα λέμε και αποχωρούμε» η οποία επίσης δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία (τη στήριξαν οι κ.κ. Τσίπρας, Παπαδημούλης και Θ. Δρίτσας ).

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο κ. Δ. Παπαδημούλης είχε μιλήσει στο ρ/σ «Αθήνα 9.84», λέγοντας ότι «προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να παραστούμε και να εκφράσουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην πολιτική του ΔΝΤ και μέσα στην Βουλή και στην κοινωνία. Είναι ευκαιρία ο κ. Στρος-Καν να ακούσει και μέσα στην Βουλή τι πιστεύουμε για το ΔΝΤ και την πολιτική του, όχι μόνο η Αριστερά αλλά κι ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών. Eίναι προφανές βέβαια ότι για την έλευση και τη κηδεμονία του ΔΝΤ την κύρια και μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Με το... μαρτύριο της σταγόνας μοιάζει η παρουσία εκπροσώπων της Τρόικας, για το ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον να εξετάσει τι στάση θα κρατήσει ενόψει της άφιξης του κ. Ολιν Ρεν στην Αθήνα. Το θέμα θα συζητηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο και στην τακτική που θα ακολουθήσει ενδέχεται να παίξει ρόλο το γεγονός ότι κ. Ρεν είναι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη λογική δηλαδή ότι άλλο εκπρόσωπος του ΔΝΤ και άλλο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ.

No comments: