Wednesday 25 April 2007

Η ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ...

Την Τετάρτη 25 Απριλίου παρακολούθησα τυχαία μια εκπομπή με τον ανόητο τίτλο "Έχει γούστο" που παρουσιάζει η κυρία Μπήλιω Τσουκαλά, η οποία και μιλούσε μαζί με την κυρία Σταυρούλα Παπασπύρου για τα βιβλία του Νίκου Θέμελη και του Τάκη Θεοδωρόπουλου. Ακούγοντας την κυρία Παπασπύρου, νόμιζα ότι ακούω παπαγαλάκι! Αυτά που έλεγε τα έχω διαβάσει ουκ ολίγες φορές στις εφημερίδες και η εκστρατεία του εκδοτικού οίκου φαίνεται ότι πέτυχε.

Μόλις ανακοινώθηκε η έκδοση του βιβλίου έγινε χαμός. Κατεβατά στις εφημερίδες, στα ραδιόφωνα και τώρα στην κρατική τηλεόραση. Η κυρία Παπασπύρου ανέπτυξε εν ολίγοις την υπόθεση του μυθιστορήματος και, μεταξύ άλλων, είπε ότι μέχρι εκείνη την ημέρα έχουν πουληθεί (αν δεν με απατά η μνήμη μου) 25.000 βιβλία!

Έγραψε στην Ελευθεροτυπία η κυρία Β. Γεωργ.[ακοπούλου]: «Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη, Μια ζωή δυο ζωές (Κέδρος), μέσα σε μία μόλις εβδομάδα κυκλοφορίας πούλησε 25 χιλιάδες αντίτυπα…»!

Διαβάζουμε στην Καθημερινή: "Η πρώτη τοποθέτηση του νέου του βιβλίου στα βιβλιοπωλεία είναι 16 χιλ. αντίτυπα..."

Μήπως μπορεί ο εκδοτικός οίκος να μας πει πόσα βιβλία ρίχτηκαν στην αγορά από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας και πόσα πουλήθηκαν, με βάση τα τιμολόγια μέχρι τη μέρα που η κυρία Παπασπύρου ανακοίνωσε από τη ΝΕΤ τον αριθμό των 25.000 αντιτύπων;

Αυτό που έχει γίνει πλέον προκλητικό και μπορούμε να διακρίνουμε είναι η αυθαιρεσία των ανθρώπων που δουλεύουν στο κύκλωμα συγγραφέας - βιβλίο - εκδοτικός οίκος - κριτική - εφημερίδα...

Δεν θα κρίνω την ποιότητα των βιβλίων του Θέμελη και του Θεοδωρόπουλου, αλλά δεν αντέχω τις από καθέδρας εκτιμήσεις ορισμένων που έχουν αυτοανακηρυχθεί θεματοφύλακες των λογοτεχνικών οσίων και ιερών του τόπου. Και ξέρετε πώς μάχονται; Δεν ασχολούνται μαζί σου - σιωπούν!

Μπορεί να μου πει κάποιος τι συνέβη κι όλοι άρχισαν να γράφουν για το βιβλίο του Θέμελη; Πριν καλά-καλά κυκλοφορήσει, οι δημοσιογράφοι-κριτικοί είχαν ξαπλώσει νωχελικά τα σεντόνια τους στις σελίδες με τις απέραντες υμνολογίες! Παραθέτω ένα απάνθισμα τίτλων όπου μπορείτε να ανατρέξετε και σχετικά να διαβάσετε. Προς Θεού, δεν έχουμε τίποτε με τους συναδέλφους. Τη δουλειά τους κάνουν. Αλλά... Σα να δόθηκε μια αόρατη εντολή κι όλοι κι όλες άρχισαν να διαβάζουν πυρετωδώς τον Θέμελη (όπως λίγο παλιότερα συνέβη και με τον Μάνο Ελευθερίου) για να γράψουν! Κύριε ελέησον. Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε και κανένα άλλο βιβλίο. Δεν το βλέπω αυτό πιθανό γιατί σας βολεύει η μασημένη τροφή. Τολμάτε να πάτε σ' ένα βιβλιοπωλείο και ν' αρχίσετε να ψάχνετε στις προθήκες; Ξέρετε πόσα βιβλία είναι καλύτερα από εκείνα που βάζετε στους ηλίθιους καταλόγους σας;

«Μια ζωή δυο ζωές» από τον Ν. Θέμελη (Η Καθημερινή)

"Οδυσσέας, ταξιδευτής και παράλληλα πολίτης". Της Τέας Βασιλειάδου (Ημερησία)

"Εμπιστοσύνη" Β. Γεωργ.[ακοπούλου] (Ελευθεροτυπία, 27.3.2007)

"Δύο ζωές σε ένα βιβλίο" (Ελευθεροτυπία, 18.3.2007)

«Βλέπω γύρω μου κόσμο που θέλει να αλλάξει ζωή» της Δ.[ήμητρας] Ρ.[ουμπούλα] (Έθνος)

"Να δούμε θετικά τη μεταβατική εποχή μας". Συνέντευξη στην Όλγα Σελλά (Η Καθημερινή)

«Η κρίση ηλικίας πιάνει τους πάντες». Βασίλης Ρούβαλης (Ελευθεροτυπία)

"Φθινοπωρινή σονάτα. Νίκος Θέμελης: στροφή στο σήμερα με ήρωες τους «φωταδιστές» του εκσυγχρονισμού". Δημήτρης Μητρόπουλος (Τα Νέα)
"Κρίσιμη καμπή". Γιώργος Βιδάλης (Ελευθεροτυπία)

No comments: