Thursday 22 October 2009

Πονοκέφαλος τα 23.000 βιογραφικά για 88 θέσεις γραμματέων

Εχει μπουκώσει για τα καλά το σύστημα διαγωνισμού για την επιλογή των 88 θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση μέσω του Διαδικτύου και ο οποίος έληξε.

Η άνευ προηγουμένου ανταπόκριση -πάνω από 23.000 βιογραφικά έχουν κατατεθεί- προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που βρέθηκε εξαιρετικά απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει αυτό τον μεγάλο αριθμό για 88 πολιτικές θέσεις και προκαλεί ερωτήματα κατά πόσο θα είναι η επιλογή αντικειμενική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες μίλησε για μια πρωτόγνωρη, καινοτόμο διαδικασία, είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις, ωστόσο για πρώτη φορά έκανε γνωστό ότι έχει την ευχέρεια η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για θέσεις γενικών γραμματέων και πρόσωπα που δεν έχουν συμμετάσχει στον διαγωνισμό (σ.σ.: ήδη στο υπουργείο Εξωτερικών έχει διοριστεί γενικός γραμματέας ο πρέσβης Κ. Ζέππος).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιλογή για κάθε υπουργείο σημαντικό ρόλο θα παίξει και η γνώμη του αρμόδιου υπουργού για τους ενδιαφερόμενους. Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν πάντως ότι για να υποστηρίξει ένας γενικός γραμματέας ενός υπουργείου την πολιτική της κυβέρνησης θα πρέπει να συμφωνεί κατ' αρχήν με αυτή. Αυτό σημαίνει ότι στην επιλογή για τις θέσεις των γενικών γραμματέων θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο τα πολιτικά κριτήρια. Ωστόσο για τις θέσεις των ειδικών γραμματέων, που είναι και οι πιο πολλές, υπάρχει η ευχέρεια να επιλεγούν και πρόσωπα τα οποία ή δεν έχουν πολιτική δραστηριότητα ή ανήκουν και σε άλλους πολτικούς χώρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων είναι από νέους σε ηλικία ανθρώπους με καλές σπουδές, που περισσότερο αναζητούν δουλειά παρά επιθυμούν να παίξουν πολιτικό ρόλο.

  • Έχω μια απορία: θα προλάβουν ή πρόλαβαν να εξετάσουν και τα 23.000 βιογραφικά; Μήπως θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν;

No comments: