Sunday 11 October 2009

Μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο πράσινης ανάπτυξης εξήγγειλε ο Γ.Παπανδρέου


ΑΠΕ
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλά με κατοίκους της Αρχαίας Ολυμπίας

Τη μετατροπή της Ηλείας σε πρότυπο νομό πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης που είχε με τοπικούς φορείς στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άμεσα και έπειτα από σχετική διαβούλευση το επικαιροποιημένο νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της περιοχής.

Πρόκειται για νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί πριν από δύο χρόνια στη Βουλή και είχε απορριφθεί από την απελθούσα κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, και ειδικά για την Ολυμπία, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο, ο οποίος είναι παρών στην περιοδεία του πρωθυπουργού.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει εξειδικευμένη μελέτη «για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, και με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Το σχέδιο θα υλοποιηθεί από την ελληνική πολιτεία, με παράλληλη «κινητοποίηση των φορέων και των κεφαλαίων σε διεθνές επίπεδο».

Το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές θα συνοδευτεί, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, από θεσμικές αλλαγές για την αποκέντρωση και την περιφέρεια.

Στόχος των πρώτων μέτρων, πρόσθεσε, ο κ. Παπανδρέου είναι να αλλάξει η σχέση κράτους πολίτη.

Το κράτος «θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας».

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Παπανδρέου συνοδευόταν από κλιμάκιο πέντε υπουργών.

Από την Αρχαία Ολυμπία, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη τόνισε ότι η αποκατάσταση της Ηλείας αποτελεί προτεραιότητα.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έκανε λόγο για αναγέννηση της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι η περιοχή συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού, μεταξύ των οποίων απαιτούνται συνέργειες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, καθώς, επίσης, και ότι «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή», όπως εκείνη του 2007.

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

* Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης ανακήρυξε τον κ. Παπανδρέου επίτιμο δημότη.

Το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αποκαλύπτουν «το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης», διότι με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ «η οποία κρατική ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων».

O ΣΥΝ χαρακτήρισε «επικοινωνιακού χαρακτήρα» την επίσκεψη, υποστηρίζοντας ότι πρωθυπουργός «επανέλαβε ουσιαστικά τις αορίστου περιεχομένου προτάσεις αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών που είχε καταθέσει ως σχέδιο νόμου το 2008 το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να εξειδικεύσει ούτε το ποσό που χορηγείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ούτε και την πηγή χρηματοδότησής του».

  • Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: