Thursday 22 October 2009

Τέλος στα ψεύτικα στοιχεία!

  • Για έλλειμμα 12,5% και κατάρρευση βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Προωθεί ανεξάρτητη και αξιόπιστη ΕΣΥΕ. Επιφυλάξεις Ευρωπαίων για το κοινωνικό πακέτο στήριξης

«Δεν θα βρεθώ ποτέ ξανά στην ίδια θέση, να απολογούμαι για αναληθή οικονομικά στοιχεία». Με αυτή την απάντηση προς τους ευρωπαίους εταίρους ο Γ.Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε να βελτιώσει η Ελλάδα τα παρεχόμενα προς την Ε.Ε οικονομικά στοιχεία. Ο υπουργός Οικονομικών ήδη έχει επιβεβαιώσει την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως είθισται ο υπ.Οικονομικών χώρας με νέα κυβέρνηση καλείται από το Eurogroup και το Ecofin να παρουσιάσει τα στοιχεία της οικονομίας του κράτους του. «Σε αυτή την παρουσίαση είπα: Η ύφεση στη χώρα μας είναι χειρότερη αππό ό,τι προβλεπόταν».


Τέλος στα ψεύτικα στοιχεία!

Το ΑΕΠ τρέχει με αρνητικό ρυθμό 1,5%, η πτώση στις επενδύσεις είναι -20%, στον Τουρισμό -15%, στη Ναυτιλία -20%. Η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί κατά 1,5%. «Το μόνο θετικό σημείο προέρχεται από την αντικυκλική κίνηση λόγω μείωσης των εισαγωγών (σ.σ: μικρή ανάσχεση στο εμπορικό έλλειμα λόγω μειωμένης ζήτησης για εισαγόμενα προϊόντα)» σημείωσε ο υπουργός.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση από ό,τι πριν από λίγους μήνες, υπογράμμισε ο κ.Παπακωνσταντίνου. Οταν μία χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι υποχρέωση μιας κυβέρνησης να βοηθήσει. Τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε είναι:

  • Να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν δουλειά
  • Να διοχετεύσουμε πόρους στην Εκπαίδευση
  • Να στηρίξουμε την πράσινη ανάπτυξη

Αυτές οι παρεμβάσεις συμπληρώνονται από άλλες παρεμβάσεις όπως η προστασία δανειοληπτών και η προστασία της επιχειρηματικότητας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δημοσιοποιήσει έλλειμα της τάξης του 6%, υπενθύμισε ο υπουργός, προσθέτοντας «τους είπα ότι το έλλειμα είναι 12,5%». Η διαφορά οφείλεται στην χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση, την υποεκτίμηση της κατάρρευσης των εσόδων και την εκτόξευση των δαπανών, καθώς και στην κατάρρευση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Εϊναι προφανές ότι το ζήτημα αυτό δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας, συνέχισε ο υπουργός. «Το έθεσα πρώτος στους ομολόγους μας. Αμεσα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία θα ελέγχει το Υπ.Οικονομικών ώστε να είμαστε σίγουροι ότι ο δημόσιος διάλογος μπορεί να βασιστεί σε αληθή στοιχεία».

Κατά τον ίδιο το κλίμα στους εταίρους μας είναι από επιφυλακτικό έως απαξιωτικό για την πορεία της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Οι συνάδελφοί μου βλέπουν επιφυλακτικά οτιδήποτε τους λέει η ελληνική κυβέρνηση. Διότι έχουν πίσω τους μια πενταετία διάψευσης.

Υπάρχει ανησυχία για τα στατιστικά στοιχεία. Τέθηκε από τον επίτροπο ζήτημα συμβατότητας των προτάσεών μας για αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Απάντησα ότι τα μέυτρα στήριξης δεν είναι διαπραγματεύσιμα και ότι είναι απαραίτητα για να πάρει μπρος η ελληνική οικονομία. Σήμερα θα στείλουμε τα τελικά στοιχεία για το έλλειμα του 2008, που θα είναι 7% και για το 2009 που θα είναι 12,5%. Δεν θα ξαναβρεθώ στη θέση να απολογούμαι για τα στοιχεία. Τα στοχεία που θα δίνει η χώρα θα είναι τα πράγματικά, τόνισε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

No comments: