Thursday 15 March 2007

Λογοκρισία στο Β΄ Πρόγραμμα της ΕΡΑ


Στην Ελευθεροτυπία διάβασα απίστευτα πράγματα. Καλύτερα διαβάστε, αν σας ξέφυγε:
Για λογοκρισία κατηγορεί το «Δεύτερο 103.7» και τη διευθύντριά του Μαργαρίτα Μυτιληναίου (στη φωτογραφία), ο κ. Βίκτωρ Πολυδώρου της δισκογραφικής εταιρίας Polymusic. Σε επιστολή που μας έστειλε, αναφέρεται στο «πρωτοφανές γεγονός της απαγόρευσης παρουσίασης από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Κρατικής Ραδιοφωνίας του δίσκου "Απόψε θα διαρρήξω τη σελήνη" του Μιχάλη Νικολούδη.

Ο σταθμός διά της εκπροσώπου του κας Μαργαρίτας Μυτιληναίου, σε μια ακραία εκδήλωση ολοκληρωτικής νοοτροπίας, "αποφάσισε" ότι η αισθητική αυτών των τραγουδιών δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του σταθμού και "διέταξε" τον εξοστρακισμό τους ακυρώνοντας μία προγραμματισμένη συνέντευξη-παρουσίαση (του Μ. Νικολούδη) στην εκπομπή της κας Αρχοντούλας Πέτρου. Κι έτσι απλά, κατόπιν απαίτησης μιας "προοδευτικής" ραδιοφωνίας σε ρόλο μικρομεσαίου "Μεγάλου Αδελφού", καταργήθηκε η καθολικότητα ενός εθνικού επικοινωνιακού φορέα και συναρτήθηκε ο πολιτισμός με το αυτοκολακευόμενο γούστο του κάθε θρονιασμένου παράγοντα». Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Πολυδώρου κατηγορεί το Δεύτερο ότι «διά της εκπροσώπου του, διέπρεψε στον ρόλο του "αστυνόμου τέχνης"».

Η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, τόνισε τον ανοιχτό χαρακτήρα του δημόσιου ραδιοφώνου, γεγονός που «αποδεικνύεται» όπως λέει, «από τα τραγούδια που μεταδίδει και τους καλλιτέχνες που φιλοξενεί». Δεν θέλησε όμως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, επισημαίνοντας: "Δεν μπορώ ν' ακολουθήσω το συντάκτη της επιστολής στο ύφος και το ήθος του περιεχομένου, δεν μπορώ ν' ανταποκριθώ στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που προέβαλε σε ένα τηλεφώνημα που έγινε με δική του πρωτοβουλία. Το Δεύτερο Πρόγραμμα δεν εκβιάζεται, δεν χειραγωγείται, δεν έχει εξαρτήσεις και βασίζεται απόλυτα στις επιλογές των παραγωγών του..."
Έρμε Στέφανε Ληναίε, να χαίρεσαι το μπουμπούκι που έβγαλες! Εσύ παλεύεις ακόμη για να έχουμε όλοι δικαιώματα, όλοι οι απόκληροι και το λουλουδάκι σου χειραγωγεί την ψυχαγωγία μας με δικά μας χρήματα! Τι να πω, ότι το πνεύμα της ενορχηστρώνεται με αυτό της Νέας Δημοκρατίας;
Ένα κορίτσι που εγώ πιστεύω ότι είναι "ελάχιστο" για να διευθύνει την ΕΡΑ -2, γιατί όσες φορές την άκουσα να μιλάει σε διάφορες χαζοεκπομπές, όλο βλακείες λέει. Το Β΄Πρόγραμμα από τότε που ανέλαβε η νεαρά Μυτιληναίου προσπαθεί να χαμηλώσει το επίπεδο και σπρώχνει τον κόσμο προς τα κάτω. Έφτιαξε πρόγραμμα για διάφορα χαζοπάζαρα. Αν είσαι κάπως μεγαλύτερος, δεν μπορείς ν' ακούσεις Β΄Πρόγραμμα.
Αλλά το ύφος της επιστολής της είναι φασιστικό. Δεν της ζήτησε κανείς να την "χειραγωγήσει". Νομίζω ότι οι άνθρωποι της ζήτησαν τα αυτονόητα. Ότι όλοι έχουν δικαίωμα από τον κρατικό ραδιοσταθμό να ακουστούν...
Όποιος και να είναι ο άλλος, τον οποίο δεν γνωρίζω, δεν μπορεί να του μιλά έτσι. Η συμπεριφορά δείχνει το ήθος του κάθε ανθρώπου. Τι θα πει ότι το τηλεφώνημα "έγινε με δική του πρωτοβουλία"; Δηλαδή να μη μιλάμε και να το βουλώνουμε;
Ας καταλάβει η Μαργαρίτα ότι εμείς την πληρώνουμε, ο ελληνικός λαός την πληρώνει... Όχι όμως για να μιλάει κατ' αυτό τον τρόπο - το κοριτσάκι! Άκου, αποφασίζει η Μαργαρίτα... Ρε θα μας τρελάνετε; Ουστ από δω!
ΥΓ. Ίσως να ήμουν άδικος. Το Β΄Πρόγραμμα έχει αναλαμπές. Ιδιαίτερα η συνεργασία με τον "Ιανό". Ναι, πράγματι, αυτή η σειρά των εκδηλώσεων με τους στιχουργούς ήταν πάρα πολύ ωραία. Κι ακόμη κανά δυο εκπομπές. Αλλά το πρωινό είναι ανυπόφορο... ΑΛΛΑ, δεν μπορώ να ξεχάσω πώς έδιωξαν την Μαριάννα Κορομηλά [: "μου τηλεφώνησε μία υπάλληλος από το γραφείο της κ. Μαργαρίτας Μυτιληναίου για να μου πει ότι η σύμβασή μου έληγε σε τρεις ημέρες και ότι δεν μπορούν να την ανανεώσουν..."]. Τώρα, βέβαια, δεν χρειάζεται να πω ποια ήταν η Κορομηλά. Άραγε η Μαργαρίτα το κατάλαβε ποτέ;

1 comment:

Anonymous said...

ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ! ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΟΥΣ ΚΡΑΖΕΤΕ!ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΓΡΑΠΤΟ ΛΟΓΟ!ΣΕ ΛΙΓΟ 8Α ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ....ΕΑΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ...Η ΑΝ ΟΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΧΝΩΝ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟΙ...Η ΓΛΥΦΤΕΣ. ΧΑ! ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ!