Tuesday 27 March 2007

Περί πολιτισμού και προϊστορίας...

Επιτέλους, διάβασα (και το αναδημοσιεύω παρακάτω, έστω και χωρίς την άδειά της - τουλάχιστον βάζω τη φωτογραφία της) ένα άρθρο της Σοφίας Ταράντου (Έθνος, 21.3.2007) και χαμογέλασα. Χαμογέλασα γιατί σκέφτηκα ότι δεν εξέλιπαν κάποιες δημοσιογραφικές φωνές που θέλουν να λένε την αλήθεια. Είναι εξοργιστικό να παρακολουθούμε χωρίς δημοσιογραφικό αντίλογο τις διάφορες εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος ανακάλυψε τον "πολιτισμό" από την ημέρα που κάθησε στην υπουργική καρέκλα. Αμφιβάλλουμε αν γνώριζε ποιοι διετέλεσαν υπουργοί πολιτισμού πριν από την αφεντιά του και το έργο που επετέλεσαν - διότι αναμφιβόλως υπήρξε ΕΡΓΟ στο υπουργείο Πολιτισμού και πρέπει να είναι κανείς φανατισμένος για να μην το παραδεχτεί. Αλλά κι ο Βουλγαράκης όσο και να μη θέλει να δει την πραγματικότητα, εκείνη κραυγάζει από μόνη της. Αλλά, δείτε παρακάτω το άρθρο της Σοφίας, και τα ξαναλέμε:

Σε δουλειά να βρισκόμαστε... Εχω την αίσθηση ότι ο κ. Βουλγαράκης θεωρεί ότι όλοι οι προκάτοχοί του κάθονταν στην υπουργική καρέκλα και περνούσαν την ώρα τους κοιτώντας απέναντι τη σκεπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω διαφορετικά αυτό που είπε στις 5 του μηνός σε συνέντευξη Τύπου, ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρξε σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης από τις ηγεσίες του υπουργείου, αλλά ούτε και εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας».

Ισως να μην του είπε κανείς ότι εδώ και 13 χρόνια οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ξαμολήθηκαν στην περιφέρεια, κατέγραψαν υποδομή, φορείς, τάσεις, τοπικούς θεσμούς κ.τ.λ. Γέμισαν μερικές βιβλιοθήκες από το υλικό αυτής της καταγραφής της περιφέρειας που κυκλοφόρησε και σε Cd Rom. Και ξεκινώντας από τον Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν και ο εμπνευστής του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων, όλοι οι υπουργοί για τουλάχιστον δέκα χρόνια στήριξαν αυτό το πρόγραμμα που έδωσε σπουδαίους περιφερειακούς θεσμούς, όπως το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου, το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, το Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου, το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών Βέροιας (όπου χτίστηκε και εκπληκτικό Πολιτιστικό Κέντρο), το Κέντρο Καλλιτεχνικής Πράξης Τρίπολης, το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανίων, το Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Καστοριάς κ.τ.λ. Θεσμούς που αφέθηκαν τα τελευταία χρόνια να ξεθωριάσουν αβοήθητοι.

Και τώρα επανεφευρίσκουμε την καταγραφή της περιφέρειας που ήδη υπάρχει και την επανίδρυση θεσμών που απλώς χρειάζονται ενίσχυση. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.
ΥΓ. Εκείνο το Cd Rom που αναφέρει η Σ. Ταράντου, αν δεν το γνωρίζει ο κύριος Βουλγαράκης, να του το δώσω εγώ. Κρατώ δυο "αντίτυπα" στο αρχείο μου... Κι ας αφήσει εκείνα τα βαρύγδουπα περί καταγραφής κ.λπ. της περιφέρειας. Εγώ δέχομαι ότι αυτή η δουλειά πρέπει να γίνεται αενάως, αλλά όχι ότι δεν έγινε ποτέ! Εντάξει κύριε υπουργέ των τηλεφωνικών υποκλοπών, της απαγωγής των Πακιστανών κ.λπ. κ.λπ. (Να μην ξεχάσω και τα διάφορα αντικείμενα της λεγόμενης "βασιλικής περιουσίας" που προσφάτως πουλήθηκαν σε δημοπρασίες και είχαν φύγει όταν ήταν στην κυβέρνηση ο Μητσοτάκης κια ο Βουλγαράκης...). Κι ένα τελευταίο: αρκετοί από τους θεσμούς των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σφραγίστηκαν επί Νέας Δημοκρατίας. Αυτά.

No comments: