Friday 30 March 2007

"Οραματικό"... λουκέτο!

Αναφέρομαι στην είδηση του λουκέτου για το Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας. Διάβασα στην Ελευθεροτυπία [30.3.2007] ότι παίχτηκε προχθές το απόγευμα με πρωταγωνιστή το δήμαρχο Λαρισαίων Κων. Τζανακούλη (σ.σ.: τυγχάνει και μέλος του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου!), ο οποίος ανακοίνωσε την κατάργησή του και ακολούθως φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο... για να αποφασίσει!

Ο δήμαρχος Λαρισαίων, ανακοινώνοντας την κατάργηση του Κέντρου (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου), διευκρίνισε ότι η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού έχει λήξει από το 2005. Δήλωσε μάλιστα ότι «παρά τις εκκλήσεις προς το υπουργείο για ανανέωση της σύμβασης, δεν έλαβε καμία απάντηση» και ότι «δεν μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτήσει από μόνος του τη λειτουργία του Κέντρου».

Για να χρυσώσει το χάπι και να περιορίσει τις αντιδράσεις ο κ. Τζανακούλης είπε ότι πρόθεσή του είναι να λειτουργήσει ένα τμήμα Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Πινακοθήκης... Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Σύλλογο Φίλων του Εικαστικού Κέντρου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο δήμαρχος μας είχε προϊδεάσει ότι θα υπάρξει συνέχεια του θεσμού... Αλλά, όπως και σε διάφορα άλλα θέματα, ο δήμαρχος φάσκει και αντιφάσκει. Αφού έγινε η δουλειά του, ανακοινώνει περίτρανα τη διάλυση του ΕΚΣΤΛ. Δεν έχει καν την ευαισθησία να το ανακοινώσει δημοκρατικά. Στην πραγματικότητα ο δήμαρχος διατάσσει τους δημοτικούς συμβούλους να αποφασίσουν».
Το ζήτημα όμως δεν είναι πλέον μόνον ο Δήμαρχος, αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού του κ. Βουλγαράκη που κωφεύει και κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Και όχι μόνο για το Κέντρο της Λάρισας, αλλά και για άλλα κέντρα του πάλαι ποτέ κραταιού Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων. Αλλά ποιος να μιλήσει - οι άσχετες κορασίδες της δημοσιογραφίας που έχουν περί πολλού τον "οραματικό τύπο", όπως χαρακτηρίζουν τον υπουργό Πολιτισμού;

No comments: