Tuesday 27 March 2007

Χάος πριν τον Βουλγαράκη!!!!


Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης [στη φωτογραφία: βαράει το τύμπανο για να δώσει το ρυθμό στους νεαρούς τραμπούκους της ΔΑΠ για το σύνθημα "Βουλγαράκη, Βουλγαράκη, γ... τον π.... τον Γιωργάκη"] αποφάσισε να μετασχηματίσει το υπουργείο σε γραφείο παραγωγής «Πολιτιστικών δράσεων», και που όλες θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα! Όσο για τα δρώμενα της Περιφέρειας, θα "αξιολογηθούν"... Κι έτσι η Ελλάδα θα γίνει πολιτιστικός προορισμός διεθνούς εμβέλειας!
Ο Βουλγαράκης, ανακοίνωσε το πρώτο πρόγραμμα της υπουργίας του με τίτλο «Νέοι θεσμοί και πολιτιστικές δράσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό». Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην καταγραφή των σημαντικότερων δρώμενων της περιφέρειας, ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα, αξιολόγηση και ανάλογη κατανομή των κονδυλίων. [Από την εποχή του Μικρούτσικου είχε γίνει καταγραφή και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει και σχετικό cd με εκπληκτικό υλικό]

Οι «Νέοι θεσμοί και πολιτιστικές δράσεις για τον σύγχρονο πολιτισμό» περιλαμβάνει «Διεθνή Εκθεση Παιδικού & Εφηβικού Βιβλίου» τον Δεκέμβριο του 2007 (προϋπολογισμός: 300.000 ευρώ ετησίως), «Βiennale Αρχιτεκτονικής Αθήνας» από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2009 (800.000 ευρώ), Εκθεση «Αρχαιολογία και Τουρισμός» τον Νοέμβριο του 2007 (700.000 ευρώ ετησίως), «Διεθνή Διαγωνισμό Σκίτσου» από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε χρονιάς (200.000 ευρώ ετησίως), «Πλατφόρμα παρουσίασης ετήσιας θεατρικής παραγωγής» τον Μάιο του 2007, όπου θα επιλέγονται οι δέκα καλύτερες παραστάσεις της κάθε θεατρικής περιόδου από ειδική επιτροπή, για να σταλούν στο εξωτερικό (200.000 ευρώ ετησίως).

Ολες οι παραπάνω δράσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα. Θα λειτουργήσει αντίστοιχο πρόγραμμα δράσεων στη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλες Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, Εικαστικό Πανόραμα και Μπιενάλε Φωτογραφίας. Αργότερα θα γίνει συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του λαϊκού τραγουδιού, της παραδοσιακής μουσικής και του ρεμπέτικου...
Αν δεν γνώριζα την κατάσταση και στο υπουργείο αλλά και γενικότερα τα πολιτιστικά ζητήματα, θα έμενα με το στόμα ανοιχτό. Δηλαδή, τώρα θα πρέπει ν' αρχίσω να ρωτάω: Πώς θα δοθούν τα ποσά που ανακοίνωσε, θα δημιουργηθούν οργανισμοί, νέοι θεσμοί, θα διοριστούν διευθυντές, υποδιευθυντές, διοικητικά συμβούλια, πρόεδροι; Ο κ. Βουλγαράκης δεν είχε παρά να βοηθούσε λίγο στο ξαναζωντάνεμα του Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων που δημιουργήθηκε από τον Θάνο Μικρούτσικο όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού. Επρόκειτο για ένα θεσμό που είχε αρχίσει να ριζώνει στην επαρχία, διότι η επαρχία ήταν και είναι εκείνη που χρειάζεται στήριξη. Ας ζητήσει ο κύριος υπουργός σχετική ενημέρωση για το ΕΠΔΠ, μπας και καταλάβει ότι κάτι γινόταν κάποτε!
Αυτά που εξήγγειλε ο Βουλγαράκης δεν δείχνουν να είναι τίποτε άλλο παρά πανηγυράκια για να γεμίσουν διάφορες τρύπες για "ημετέρους". Ας πούμε, με τη «Βiennale Αρχιτεκτονικής Αθήνας», επιδιώκει την εξαφάνιση του θεσμού στα Χανιά, όπου διευθυντής ήταν ο εξαιρετικός αρχιτέκτονας Δημήτρης Αντωνακάκης. Δεν στηρίχτηκε εκεί ο θεσμός, άρχισε να σβήνει... Δεν μας πείθει ο Βουλγαράκης, γιατί τα σχέδια που ανακοίνωσε είναι δίχως έμπνευση και δεν υπακούουν παρά σε προεκλογική λογική.

No comments: