Monday 1 October 2007

Τα 9 ερωτήματα προς τον Καραμανλή




Αναπάντητα έμειναν από τον πρωθυπουργό τα ερωτήματα που του έθεσε
ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή.

Η αύξηση ή όχι του ΦΠΑ, η «ταμπακέρα» για το ασφαλιστικό, η επιμονή ή όχι στο απαράδεκτο χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό που απειλεί να καταστρέψει τα δάση και τις παραλίες της χώρας, η έκδοση του πορίσματος για τα καρτέλ του γάλακτος, η χρηματοδότηση για την Παιδεία, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία που απειλεί να διαλύσει το ΕΣΥ, η αρωγή προς τους αγρότες, οι αλήθειες για τα σκάνδαλα των υποκλοπών και των ομολόγων, αλλά και η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων είναι τα ερωτήματα στα οποία κάλεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον πρωθυπουργό να απαντήσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ως «ανούσια έκθεση ιδεών, χωρίς έμπνευση, χωρίς όραμα για τη χώρα και κυρίως χωρίς δεσμεύσεις». Σημείωσε δε ότι «πίσω από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης υπάρχει κρυφή ατζέντα που θα οδηγήσει σε περισσότερη κοινωνική αδικία και ανισότητα, περισσότερη αδιαφάνεια στη λειτουργία του κράτους, μεγαλύτερη κομματικοκρατία και ανασφάλεια».

Για τον εκλογικό νόμο ο Παπανδρέου επισήμανε ότι «ήταν το μόνο θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός μίλησε συγκεκριμένα. Για το θέμα αυτό εμείς προτάσσουμε το δημοκρατικό αίτημα να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα, απέναντι σε μεγάλα οικονομικά, εκδοτικά συμφέροντα και εξουσίες», τόνισε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα. «Η αλήθεια είναι, κ. Καραμανλή, ότι μείνατε προσηλωμένος, θα έλεγα τσιμεντομένος και καρφωμένος στην καρέκλα σας, στη λογική της απάθειας και του ανήμπορου παρατηρητή στα εξωτερικά. Χάσατε μεγάλες και ιστορικές ευκαιρίες», ανέφερε για να συμπληρώσει ότι «η κυβέρνηση κατάφερε να εγκαταλειφθούν τα μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα που είχε ποτέ στην πρόσφατη Ιστορία της η Ελλάδα».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε προτάσεις για τη θωράκιση των μηχανισμών ελέγχου στη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, για τις οποίες, όπως είπε, πρέπει να ενημερώνεται η Βουλή πριν αυτές υπογραφούν, όπως επίσης να «έρχονται» στη Βουλή όλες οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά είναι και μειοψηφία στην κοινωνία».

No comments: