Tuesday 2 October 2007

ΠΑΣΟΚ: ΑΥΤΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΡΑ!

Δίκτυο Αυτοργάνωσης - Συμμετοχικής Δημοκρατίας

Yποστηρικτών Γιώργου Παπανδρέου


Με πρωτοβουλία φίλων και υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, σε πανελλήνια κλίμακα συστήθηκε «Δίκτυο Αυτοργάνωσης - Συμμετοχικής Δημοκρατίας» με σκοπό το διάλογο των ενεργών πολιτών, την αυτοργάνωση το συντονισμό και τον πολλαπλασιασμό των ομάδων πρωτοβουλίας, για την προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Χιλιάδες πολίτες από όλη τη χώρα, το τελευταίο διάστημα – μετά τις εκλογές, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, γράφουν και στέλνουν επιστολές, κάνουν πολιτικές αναλύσεις στο διαδίκτυο, δημοσιεύουν άρθρα στον τοπικό τύπο και οργανώνουν δικτυακές κοινότητες.


Οι αναλύσεις αυτές πολλές φορές ξεπερνούν σε ποιότητα και διεισδυτικότητα τους επαγγελματίες πολιτικούς αναλυτές, προφανώς γιατί είναι αυθεντικές στην έκφραση της κοινωνικής βάσης και δεν υπαγορεύονται από αλλότρια συμφέροντα.


Είναι μία έκρηξη, της οριζόντιας και από τα κάτω πολιτικής επικοινωνίας των πολιτών, που αντιστέκεται στη χειραγώγηση της πολιτικής από τα μεγαλοεκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα. Μ΄ αυτόν τον τρόπο ένας ολόκληρος κόσμος έχει ενεργοποιηθεί και δείχνει την αντίθεσή του στα εξωθεσμικά κέντρα πολιτικής που εξυπηρετούν εμφανέστατα τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Εθελοντές του διαδικτύου, εθελοντές συντάκτες, ομάδες πρωτοβουλίας και κοινότητες πολιτών, δείχνουν ότι μπορούν τα σπάσουν τα μονοπώλια της επικοινωνίας και να αντισταθμίσουν την εξαγορά της διαμεσολάβησης στην επικοινωνία, από τα μεγαλοεκδοτικά συμφέροντα και την οικονομική ολιγαρχία.


Το ζητούμενο ομάδων πρωτοβουλίας ειναι να δώσουν το αντίδοτο στην κρίση της αντιπροσώπευσης. Οι πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη μαζική - αυθόρμητη αντίσταση των πολιτών στην κατευθυνόμενη επικοινωνία και στην χειραγώγηση της πολιτικής.


Δείχνει, από την μία πλευρά, την αντίθεση στην καθεστωτική λογική των αξιωματούχων που έχουν αποκοπεί από την κοινωνική βάση. Από την άλλη πλευρά δείχνει τη δυναμική της συλλογικής πολιτικής δημιουργίας για να προχωρήσει η Κοινωνία μπροστά.


Στο χώρο, λοιπόν, της ελεύθερης και αδέσμευτης πολιτικής επικοινωνίας, όπου κυριαρχεί η αυθεντική έκφραση των πολιτών, αναδεικνύεται το όραμα, η ιδεολογία, η αυθεντική πολιτική και κερδίζει η κεντροαριστερή προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, στις αναφορές αυτές, καταγράφεται στη συνείδηση των πολιτών ως οραματιστής πολιτικός που κερδίζει την εμπιστοσύνη ως τωρινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ως μελλοντικός ηγέτης, έναντι της λογικής του κυβερνητισμού και της "εξουσίας για την εξουσία" που καταγράφεται στα πεπραγμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου.


Στην κοινωνική βάση κυριαρχεί η αντίληψη της αριστερής προσέγγισης για την κοινωνία και το περιβάλλον, σε αντίθεση με την πρακτική του κρατισμού και του κυβερνητισμού.


Αυτή η τάση της κοινωνίας είναι τελικά που ανάγκασε τα μεγαλοεκδοτικά συμφέροντα σε αναδίπλωση από την απροκάλυπτη "επιχείρηση" ανατροπής του Γιώργου Παπανδρέου.


Για τα κοινωνικά δίκτυα και τους ενεργούς πολίτες, τα αίτια της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ δεν καταλογίζονται μονομερώς στην ηγεσία, όπως θέλουν να επιβάλλουν στην κοινή γνώμη τα εξωθεσμικά κέντρα, αλλά κυρίως στην εκτεταμένη φθορά των κομματικών αξιωματούχων από τον κυβερνητισμό και εξαιτίας του σφετερισμού της εκπροσώπησης από το τρίγωνο - πολιτικό χρήμα, ΜΜΕ και ελεγχόμενους από αυτά, εκπροσώπους-.

Η πλειοψηφική άποψη των ενεργών πολιτών δείχνει επίσης ότι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν εξασφαλίζεται από το άθροισμα των αξιωματούχων του καθεστωτισμού, αλλά από την ενότητα της κοινωνικής του βάσης και την εμπιστοσύνη προς τον ηγέτη που ανταποκρίνεται στην ιδεολογική του ταυτότητα.

No comments: