Friday 12 October 2007

O Παπανδρέου για το Ασφαλιστικό


Για ακραία νεοσυντηρητική στροφή κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την κυβέρνηση, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δικαιώνεται για την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση σχετικά με την: "φορολογική επιδρομή που ετοιμάζει στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα, για τον κεφαλικό φόρο στην ιδιοκτησία και για την έλλειψη σχεδίου και μέριμνας για το μέσο και φτωχότερο πολίτη". Επίσης ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για: "αλαλούμ της κυβέρνησης σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την άρνησή της να χορηγήσει το επίδομα σε όσους το έχουν ανάγκη", αλλά και για τις "αλχημείες", όπως είπε, του υπουργού Οικονομίας για το ΑΕΠ, το οποίο προσδιόριζε κατά 25% μεγαλύτερο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η αύξηση δεν ήταν παραπάνω από 9%.

Η κυβέρνηση αυτή, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, ισορροπεί μεταξύ των ισχυρών, των εχόντων και των ημετέρων, σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σήμερα, πρόσθεσε, αποκαλύπτεται η κρυφή της ατζέντα για το ασφαλιστικό, το οποίο αποδομεί και υπονομεύει μέρα με τη μέρα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και χαρίζει χρέη σε κακοπληρωτές και ασυνεπείς, επιβραβεύοντας την παρανομία και την εισφοροδιαφυγή.

Χαρακτήρισε χωρίς ουσία και ρητορικές τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στο ασφαλιστικό και πρόσθεσε ότι με ευθύνη της διαμορφώνεται ένα δυσμενές τοπίο ανασφάλειας και αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και μονομερείς αποφάσεις. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των εργαζομένων και να καταθέσει και εκείνη τις συγκεκριμένες θέσεις της στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα ασφαλιστικά ταμεία και να δώσει τα στοιχεία για τα δομημένα ομόλογα τα οποία, όπως ανέφερε, επηρεάζουν τη βιωσιμότητα των ταμείων.

Ο Γ. Παπανδρέου επέκρινε και το μοντέλο οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης το οποίο όπως ανέφερε: "καθηλώνει τους μισθούς, υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, αδικεί τον πολίτη με μέσο και χαμηλότερο εισόδημα και υποθάλπει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία". Είναι ένα μοντέλο, πρόσθεσε υποταγμένο στην εξυπηρέτηση των λίγων και οικονομικά ισχυρών.

Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, θα αναλάβει όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, θα αποκαλύπτει συνεχώς τα σχέδια της κυβέρνησης και θα αναδεικνύει τις δικές του προτάσεις για το ασφαλιστικό με υπευθυνότητα απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και στον Έλληνα ασφαλισμένο. (Πηγή ΑΠΕ)

No comments: