Thursday 4 October 2007

Πλανώνται πλάνην οικτράν

Δήλωση του Γιώργου Α. Παπανδρέου για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού


"Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτεται και πάλι. Χθες, ακούσαμε τις ωραιοποιημένες υποσχέσεις του πρωθυπουργού. Σήμερα, έχουμε τη σκληρή πραγματικότητα. Το σχέδιο προϋπολογισμού, ρίχνει ξανά το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που καλούνται να πληρώσουν φόρους, ύψους 6 δις ευρώ.

Νέοι φόροι για τα καύσιμα, νέοι φόροι για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, νέοι έμμεσοι φόροι, που πλήττουν τους πολλούς, ευνοούν τους λίγους και επιδεινώνουν, ακόμα περισσότερο, την άδικη σχέση μεταξύ της έμμεσης και της άμεσης φορολογίας.

Η Νέα Δημοκρατία επιταχύνει την ακραία νεοσυντηρητική της στροφή. Βιάζεται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της προς τα συμφέροντα που υπηρετεί. Το τρίπτυχό της είναι: νέοι φόροι - νέοι φόροι - νέοι φόροι. Επιβαρύνει τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Σήμερα, αποκαλύπτεται ένα ακόμα κομμάτι της κρυφής τους ατζέντας. Άλλα είπαν και άλλα κάνουν, όπως και στην προηγούμενη τετραετία τους. Οι δαπάνες για την Υγεία, οι δαπάνες για την Παιδεία, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, υπολείπεται σημαντικά των θεσμοθετημένων υποχρεώσεων. Οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις, για την περιφέρεια, είναι ακόμα χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Χάνονται οι τελευταίες ελπίδες του ελληνικού λαού για μια πιο συνετή, μετά τις εκλογές, πολιτική.

Νομίζουν και η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που υπηρετούν, ότι μπορούν να επωφεληθούν από την προσωρινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζουν ότι μπορούν να σπάσουν το κοινωνικό μέτωπο. Μέτωπο αντίστασης, απέναντι στην κοινωνική αδικία. Μέτωπο αντίστασης, απέναντι στην οικονομική ανισότητα. Μέτωπο αντίστασης, απέναντι σε ένα συντηρητικό και αντιαναπτυξιακό οικονομικό πρόγραμμα. Πλανώνται πλάνην οικτράν.

Θα μας βρουν ενωμένους και πλάι στον Έλληνα πολίτη, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον νέο, την νοικοκυρά. Θα μας βρουν κοντά στον Έλληνα και την Ελληνίδα, σε κοινούς αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία. Η σημερινή ακραία νεοσυντηρητική στροφή της κυβέρνησης, δεν ήταν αυτό που ζήτησε, δεν ήταν αυτό που ψήφισε ο Έλληνας πολίτης, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τη φωνή του πολίτη που αισθάνεται την αδικία, που αισθάνεται την ανασφάλεια, που αισθάνεται τον αποκλεισμό, που αισθάνεται την έλλειψη προοπτικής και ελπίδας, αυτή τη φωνή, εμείς θα την μετουσιώσουμε σε δράση, αλληλεγγύη και νικηφόρα μάχη".

Γραφείο Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Βουλή, 1 Οκτωβρίου 2007

No comments: