Tuesday 2 October 2007

Νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ


ΑΡΘΡΟ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σήμερα, 26 χρόνια μετά την αλλαγή που έφερε η Νίκη του λαού τον Οκτώβρη του 81, είναι πιο ώριμο από ποτέ το αίτημα να υπάρξει μια Νέα Κοινωνική Αλλαγή, ένα Νέο Ξεκίνημα, μια φυγή προς τα εμπρός. Η Ελλάδα δείχνει κολλημένη στο παρελθόν της, χωρίς να κατανοεί ότι το αξιόλογο παρελθόν δεν πρέπει να είναι ο στόχος μας σήμερα, αλλά ο οδηγός για ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.

Άνθρωποι που πονάνε για μια καλύτερη Ελλάδα, αδιαφορούν, απελπισμένοι πια, άλλοι απλά αδιαφορούν, χωρίς να έχουν φανταστεί πότε την δύναμη που έχουν και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, κάποιοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση, ασύδοτα με μοναδικό κριτήριο το προσωπικό όφελος και λίγοι αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς να πτοούνται από τις αντιξοότητες.

Σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα μεγάλα συμφέροντα, η συγκέντρωση πλούτου και μέσων ενημέρωσης, πιέζουν ασφυκτικά τα Κοινοβούλια, τις Κυβερνήσεις, τα Λαϊκά Κινήματα, ζητώντας απόλυτη εξουσία. Υπομονεύουν και χειραγωγούν δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και κοινωνικά και πολιτικά κινήματα.

Σπρώχνουν τον άνθρωπο, την κοινωνία στο περιθώριο. Τους θέλουν θεατές. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα.

Σήμερα, είναι ανάγκη για την Δημοκρατία ν’ αναπτυχθεί ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση του πολιτικού μας συστήματος, από οποιεσδήποτε μη θεμιτές επιρροές. Ένας αγώνας για την αυτονομία της πολιτικής, απέναντι στα όποια συμφέροντα. Ένας αγώνας Αρχών και Αξιών.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, οι Σοσιαλιστές, οι προοδευτικοί άνθρωποι, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή.

Να ξαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο και τον άνθρωπο στο κέντρο της. Να δώσουμε μάχη για την Συμμετοχή,για τις αξίες, για την Ηθική στην πολιτική. Ο στόχος για την εξουσία να είναι όργανο μιας Νέας Κοινωνικής Αλλαγής. Να ξαναγίνουμε Κίνημα σαν αυτό που ίδρυσε και ενέπνευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Από τον Λαό για τον Λαό με τον Λαό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθεί με συνέπεια μια προοδευτική πολιτική διαδρομή και έχει παρουσιάσει με σαφήνεια το όραμά του για την Κεντροαριστερά. Υπηρετεί με εντιμότητα ένα Νέο Πολιτικό Πολιτισμό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει στον Άνθρωπο, πιστεύει στην Κοινωνία. Σε όλους τους Τομείς, ο Πρόεδρος έχει ταχθεί υπέρ Πολιτικών που διαχωρίζουν σήμερα την Αριστερά από την Δεξιά, την Πρόοδο από την Συντήρηση.

Στην εποχή των αδιεξόδων, στην εποχή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αποκλεισμών, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρουσίασαν μια νέα κρυστάλλινη θέση για το μέλλον της χώρας.

Η Συμμετοχική Δημοκρατία, η Συμμετοχή, είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Κεντροαριστερά πρέπει να κινηθεί.

Η συμμετοχή που μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας, για ν’ αντιμετωπίσουμε, μια α- πολιτική κοινωνία, ένα αυταρχικό κράτος, μια οικονομία για τους λίγους.

Η συμμετοχή είναι ο πυρήνας της προοδευτικής πολιτικής, η συμμετοχή όλων, με ίσα δικαιώματα, με ίσες υποχρεώσεις, με ίσες ευκαιρίες.

Αυτές τις βαθιά προοδευτικές και αριστερές πολιτικές, υπηρετεί ο Γιώργος Παπανδρέου, μ’ ένα ξεχωριστό ύφος και ήθος, με μια εμφανή αλλά ήρεμη δύναμη, τόσο στην προσωπική πολιτική του διαδρομή, όσο και κατά την διάρκεια της θητείας του, στην ηγεσία του Κινήματος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πολιτικός του μέλλοντος και ήταν αυτός που κατέθεσε έγκαιρα και συνδιαμόρφωσε με τα θεσμικά όργανα του Κινήματος, τη πολιτική προγραμματική πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος, για την βιώσιμη ανάπτυξη, για την πράσινη οικονομία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου απέδειξε ότι είναι ένας Ηγέτης με Όραμα, αλλά το σπουδαιότερο με Ήθος και Ύφος, που τον διαφοροποιεί από φίλους και αντιπάλους, μέσα και έξω από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν είναι ο ηγέτης των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, των πολλών και ανούσιων λόγων, του στόμφου και της αλαζονείας.

Έδειξε ότι είναι ένας βαθιά δημοκρατικός ηγέτης, ανεξάρτητος που δεν συμβιβάζεται, δεν συναλλάσσεται, δεν φοβάται να στηρίξει με συνέπεια τις αρχές του, τις αξίες του και τα πιστεύω του.

Εμείς που πιστέψαμε και στηρίξαμε το Όραμα της Νέας Αλλαγής.

Εμείς που πιστεύουμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υφίσταται, όχι γενικά και αόριστα για το ΄΄καλό΄΄ του τόπου, αλλά για την δημιουργία μιας Δίκαιης Κοινωνίας. Ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, μιας οικονομίας που δεν παράγει φτώχεια, μιας συμμετοχικής-ενεργής κοινωνίας, μιας πολιτικής που δίνει Ελπίδα για το Μέλλον.

Εμείς που θεωρούμε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι και πρέπει να είναι ένα Δημοκρατικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό, βαθιά Προοδευτικό Κόμμα.

Εμείς που αγωνιούμε για το Μέλλον της Παράταξης, και για το Αύριο της χώρας μας.

Εμείς που διεκδικούμε, που Αμφισβητούμε, αλλά συμμετέχουμε και διεκδικούμε.

Εμείς που διεκδικούμε την αυτόνομη Πολιτική μας παρουσία, σε ένα ζωντανό και Δημιουργικό ΠΑ.ΣΟ.Κ., κόντρα και έξω από συμφέροντα.

Εμείς που θέλουμε ν’ αναζητήσουμε και να πετύχουμε ευρύτερες συγκλήσεις με τις δυνάμεις της άλλης Αριστεράς.

Εμείς που θέλουμε να προτάξουμε την κοινωνία, αντί της επικοινωνίας, και τις πολιτικές, αντί της αγοράς.

Όλοι εμείς ξέρουμε ότι ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί με την παρουσία του, μαζί με τα Στελέχη, τα Μέλη και τους Φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την Νέα Πορεία, για την Νέα Αλλαγή.

Για την Ελλάδα του Αύριο, για την Κοινωνία της Συνοχής και της Αλληλεγγύης, για την Δυνατή Ελλάδα στην Ευρώπη.

Λέμε ΝΑΙ στην ΕΛΠΙΔΑ, το ΟΡΑΜΑ, στην ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Βαγγέλης Λόης

Γραμματέας της Π.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αθήνας

Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου


No comments: