Monday 1 October 2007

Τα λεκτικά παιχνίδια του Βενιζέλου

Διάβασα ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν αιχμηρός στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως δεν πιστεύει ούτε στις λευκές επιταγές, ούτε στις πριγκιπικές και αρχηγικές πρακτικές. Συμπλήρωσε πως "πρέπει να αντισταθούμε σε όσους θέλουν γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία ένα συρρικνωμένο, μικρό, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ".

Όταν ο Χατζηνικολάου στην εκπομπή του στον Alter τον ρώτησε ποιους εννοούσε με τη λέξη "πριγκιπικές", είπε χωρίς δισταγμό ότι μιλούσε σύμφωνα με τη μακιαβελική έννοια, δηλαδή Il Principe!
Το εκπληκτικό αυτό έργο του Μακιαβέλι έχει πράγματι τον τίτλο Il Principe, το οποίο στα ελληνικά έχει μεταφραστεί από τον Νίκο Καζαντζάκη κι έχει εκδοθεί από τον Γαλαξία" με τον τίτλο "Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ". Με αυτόν τον τίτλο, λοιπόν, είναι γνωστό και το γνωρίζουν και οι... κότες. Τώρα, αν ο κ. Βενιζέλος νομίζει ότι μπορεί να κοροϊδέψει και τις κότες, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Αφού ξέρει πολύ καλά τι έλεγε και πίστεψε ότι άγγιξε τις χορδές εκείνων που τον ενδιέφεραν. Όμως, είναι άλλη μια απρέπεια του Βενιζέλου, που συσσωρευμένη στις τόσες που έχει κάνει. Και δεν πειράζει που βγαίνει συχνά στα κανάλια. Όσο περισσότερο μιλάει τόσο αποκαλύπτεται! Φαίνεται πως έχει κακοχωνέψει τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, ο οποίος λέει κάπου ότι "ο ηγεμόνας πρέπει να φέρνεται μετρημένα και με σύνεση"...
Ο Βενιζέλος που τρέχει ασταμάτητα επιζητεί να γίνει ηγεμόνας, διαπράττοντας λεκτικά αδικήματα. Ωστόσο, ο λαλίστατος Βενιζέλος που θέλει να γίνει ηγεμόνας του ΠΑΣΟΚ για να νικήσει τον Καραμανλή, δεν μας είπε ακόμη γιατί επί τόσα χρόνια ως ΠΑΣΟΚικός τοπάρχης Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ το δήμο ή τη νομαρχία Θεσσαλονίκης! Ο ίδιος μήπως μπορεί να μας πει τι έφταιξε και η Δεξιά κυριαρχεί στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος τι έπραξε ώστε φύγει από τη μέση ο σημερινός υποστηρικτής του και διαπρύσιος κήρυκας της αξίας του, ο Ψωμιάδης ή ο Παπαγεωργόπουλος (δηλαδή, δυο άνθρωποι της Δεξιάς που είναι αρνητικά στοιχεία για τη φυσιογνωμία της νύμφης του Θερμαϊκού.
Γιατί, αυτός ο στρατιώτης της παράταξης, ο Βενιζέλος εννοώ, δεν δέχτηκε να μπει στον αγώνα είτε για τη νομαρχία είτε για το δημαρχιακό θώκο της συμπρωτεύουσας; Αντί να ψάχνει τον τρόπο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, καλύτερα θα ήταν να μιλήσει για τις ευθύνες του που η Θεσσαλονίκη είναι ακόμη στα χέρια του Ψωμιάδη και του Παπαγεωργόπουλου...

No comments: