Wednesday 10 October 2007

Βενιζέλος: κήνσορας και υβριστής...

Κύριε Βενιζέλε, για το γυρισμό στους καλούς τρόπους ποτέ δεν είναι αργά - κι επειδή είσθε γλωσσομαθής (και προφανώς, ως νομικός, και λατινομαθής) Sera numquam est bonos mores via (Σενέκας ο νεότερος). Αυτά που είπατε στους δημοσιογράφους για τον Παπανδρέου και τους συνεργάτες του δεν υποδηλώνουν παρά την αδυναμία σας! Είναι πράγματι πολύ δύσκολο να νικήσετε τον παρορμητικό χαρακτήρα σας. Αλλά, υπάρχουν όρια. Εσείς οργανώσατε επιτελεία, επικοινωνιολόγους, ομάδες εργασίας, γραφεία, έχετε ήδη τους δικούς σας δημοσιογράφους (ξέρω πολύ καλά τι λέω...) και όπως δείχνουν τα πράγματα, εάν δεν κερδίσετε (το εύχομαι εκ βάθους καρδίας), φαίνεται πως πάτε για τη δημιουργία άλλου κόμματος, με τις ευλογίες του Έθνους (ήδη άνοιξε blog και οι "βενιζελικοί" φίλοι και οπαδοί σας, βρίζουν τον Παπανδρέου), του Βήματος και του Πρετεντέρη, ο οποίος κοιμάται και ξυπνάει σχεδιάζοντας την κατακρήμνηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Κύριε Βενιζέλε, σήμερα το νιώθουμε όλοι ότι το διακύβευμα δεν είναι η "ικανότητα" η δική σας και η "ανικανότητα" του Παπανδρέου, αλλά η δυνατότητα των πολιτικών κομμάτων να λειτουργούν αυτόνομα, χωρίς να εγκλωβίζονται στους σχεδιασμούς των κάθε λογής οικονομικών συμφερόντων. Και η αυτονομία αυτή κινδυνεύει. Οι μιντιοκράτορες έχουν βαλθεί να πετύχει το σχέδιό τους και μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε.
Κύριε Βενιζέλε, ποιος σας είπε ότι εσείς μπορείτε να νικήσετε τον Καραμανλή; Εσείς δεν καταφέρατε το απλούστερο: Να εξαφανίσετε από το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης τον Ψωμιάδη, ο οποίος έχει ταχθεί με το μέρος σας και διαφημίζει την "αξιοσύνη" σας. Δεν φταίτε εσείς που ο Παπανδρέου δεν σας ζήτησε εξηγήσεις, πώς δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχασε τη νομαρχία Θεσσαλονίκης από τον Ψωμιάδη, έναν λαϊκιστή του χειρίστου είδους, ένα φτηνό πολιτικάντη! Κάνατε ποτέ την αυτοκριτική σας γι' αυτό; Κι όταν κάποιοι έβαζαν στο τραπέζι τη δική σας υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, κάνατε λες και σας παίρνανε τη μπουκιά από το στόμα. Θεωρούσατε "λίγο" το δημαρχιακό αξίωμα; Ναί, όπως πλέον δείχνουν τα πράγματα, το θεωρείτε ελάχιστο (δηλαδή, σιγά μην ακολουθούσατε την πεπατημένη της Ντόρας!)
Κύριε Βενιζέλε, καλά, το πιστεύετε σοβαρά ότι κάνετε για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ; Με όλο αυτόν τον εσμό των πάλαι ποτέ "εκσυγχρονιστών" που πλαισίωσαν την επιχείρησή σας κατάκτησης της εξουσίας; Με όλους αυτούς, δηλαδή, που διέλυσαν την ελληνική κοινωνία, που έδωσαν επιχειρήματα στη Νέα Δημοκρατία να κερδίσει; Για το "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου", όπως λέει ακόμα η Δεξιά, έφταιγε ο Σημίτης και ο Παπαντωνίου - ποτέ δεν είπε κανείς ότι έφταιξε ο Παπανδρέου... Για τη "διαφθορά" στη δημόσια διοίκηση έφταιξε ο Σημίτης και ο Αλέκος Παπαδόπουλος (θέλει να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του για την "ήττα" στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση;) και εν πάση περιπτώσει όσοι διετέλεσαν υπουργοί και ιδιαίτερα υπουργοί στο υπουργείο Εσωτερικών (Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης) - εξαιρώ μια φωτισμένη προσωπικότητα που είναι ο Σταύρος Μπένος. Κι ο υπαρχηγός σας, ο Α. Λοβέρδος, φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού και του Κόκκαλη, απ' αυτό το υπουργείο δεν πέρασε; Ο Παπανδρέου, άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα:
"Δυστυχώς, η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με φαινόμενα μιας κατεστημένης νοοτροπίας, μισητής από την κοινωνία, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο να απωλέσει την συναισθηματική και πολιτική σχέση του με την κοινωνία. Αντίστοιχα, η κοινωνία απομακρύνθηκε σταδιακά κι από το ΠΑΣΟΚ. Θεμελιακή αιτία των αδυναμιών υπήρξε η αυξανόμενη αποξένωση του Κινήματός από τις πηγές από τις οποίες αντλεί την ισχύ του. Ξέχασε τον καθημερινό αγώνα του πολίτη, έχασε την ίδια την πολιτική..."
Κύριε Βενιζέλε, είναι αλήθεια ότι ο Παπανδρέου έχει αποδεδειγμένα ΗΘΟΣ, που δεν του επιτρέπει να πέσει στο επίπεδό σας. Πράγματι, αφότου ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ήταν σα να πατούσε σε ναρκοπέδιο. Έκανε λάθη κι αυτά είχαν σχέση με το μη-ξεκαθάρισμα του παρελθόντος. Ήθελε "βελούδινο" πέρασμα σε μια νέα εποχή. Δεν το εκτιμήσατε.
Τώρα, μήπως θέλετε να ελέγξουμε τη θητεία σας στο υπουργείο Πολιτισμού; Μόνο... ηλίθιοι θα πίστευαν τις λεκτικές σας ακροβασίες (άκου... "επικράτεια πολιτισμού"!) Θα σας γράψω κι άλλα, αργότερα. Και πρέπει να θυμίσω ότι νευρίασα πολύ με αυτά που είπατε στους δημοσιογράφους για τον Παπανδρέου.
ΥΓ: Με την κυρία Αποστολάκη δεν πρόκειται να ασχοληθώ. Αν είχε λίγη τσίπα, θα έπρεπε, πριν αναφέρει το όνομα του Παπανδρέου να βάζει μέλι στο απύλωτο στόμα της που όταν το ανοίγει δεν ξέρει τι λέει. Αλλά, όλη αυτή η παρέα μιλάει με απαξία για τον Παπανδρέου. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να τους πει ότι η σιωπή είναι χρυσάφι!

No comments: