Tuesday 20 February 2007

Νικήτας ο αλέκτωρ της Ελαφρότητας


Έγραψα το σημείωμα για τον Δήμαρχο Αθηναίων (στη φωτογραφία, ακούει τα προβλήματα/αιτήματα μιας δημότισσας...) και μετά θυμήθηκα ότι είχα αποδελτιώσει ένα ωραίο κείμενο του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη και είπα να το θυμίσω παρά το γεγονός ότι είχε δημοσιευτεί προεκλογικά στον Ριζοσπάστη ("Το απόλυτο Ρόδο", Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006):

1. Ο ελαφρύς ατομικισμός του Νικήτα Κακλαμάνη έχει τις ρίζες του στους αποχαυνωμένους κοσμικούς και στην παπαγαλία της δεξιάς κοινότητας.
2. Ο σωρός των υποψηφίων που διάλεξε ο Νικήτας για την Αθήνα διακρίνεται για την αφηρημένη ιδέα που έχει για τον κόσμο, για τη μυωπία του μπροστά στην πραγματικότητα και για το πολιτιστικό του όνειρο, που περιορίζεται συνήθως στον κάδο των απορριμμάτων.
3. Η αισιοδοξία του Κακλαμάνη για το Δήμο δεν είναι παρά μεταμφιεσμένος κυνισμός. Η αγάπη του για τα καρναβάλια τον παρέσυρε σε τσαπατσουλιές και τον εκθέτει στα μάτια μας.
4. Η κάθοδος του Νικήτα στις εκλογές είναι ο μόνος τρόπος ν' αποφύγει τις μελανιές από το υπουργείο Υγείας. Εκεί όμως έχτισε το κύρος του και εδραίωσε την ανυπόφορη μάσκα του άνετου: ό,τι χρειάζεται ο κόσμος του θεάματος για να μπορεί να τον στηρίξει.
5. Ο Νικήτας Κακλαμάνης όχι μόνο αγνοεί τα όριά του αλλά κάνει και τα πάντα για να μην τα συναντήσει. Το είδος του ψέματος που πλασάρει θυμίζει έντονα πλαστική χειρουργική.
6. Ο καιροσκοπισμός είναι το πλάνο του αλέκτορα για την Αθήνα. Πρόκειται για πολιτική κουτοπονηριά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.
7. Ο αγαπημένος χώρος του αλέκτορα είναι η χωματερή του ντόπιου κεφαλαίου. Εκεί στα καλλιστεία επίδειξης πλούτου ο μέγιστος του κοτετσιού ασκεί τη δουλοπρέπειά του.
8. Ο αλέκτορας ουδεμία σχέση έχει με ποταπά μέσα για την εκπλήρωση του σκοπού του. Αυτά τα έχει αναλάβει η παράταξη που είναι εθισμένη στη συστηματική παραπλάνηση. Δουλεία του αλέκτορα είναι να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
9. Τα προνόμια του αλέκτορα είναι αξιοζήλευτα: Μπορεί να μην κρύβει τα πάθη του, να κυκλοφορεί χαζοχαρούμενος με ύφος καρδινάλιου που συνομιλεί με τον Θεό, να είναι επιδεξιομανής σαν την Αγία Περπέτουα, να στηρίζει τη ζοφερή μορφή κυβέρνησης διαδίδοντας πως αυτό είναι το καλό.
10. O αλέκτορας μόλις υψωθεί καταρρέει ταυτόχρονα. Αυτό τον απαλλάσσει από διλήμματα του τύπου «ποιος είμαι; πού πάω; ποιον μεγάλο υπόνομο (γιατί για δρόμο ούτε λόγος να γίνεται) να ακολουθήσω για το πιο μεγάλο κοτέτσι;».
11. Η αδιαφορία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του αλέκτορα. Σαν οπαδός του εγωισμού, σέβεται μόνο την εικόνα που του επιστρέφει ο καθρέφτης του. Μακριά από κάθε σκέψη που θα μπορούσε να τον σκοτίσει περιφέρει το λειρί του με έπαρση μέσα στο οικόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και γίνεται το σύμβολό της στις εκλογές.
12. Η πρώτη ύλη του αλέκτορα είναι ο αφρός. Επιρρεπής στην επιφάνεια, αγνοεί την ύπαρξη του βυθού. Ως εκ τούτου το μόνο που μπορεί να χαρίσει στους ψηφοφόρους του είναι μαθήματα κολύμβησης, καθώς και μαθήματα μαγειρικής, με επίκεντρο τη σπάνια διατροφή του, που αποτελείται από αγνά υλικά όπως καλαμπόκι, πίτουρο και φλούδες καρπουζιού...
13. Πού ανήκει ο αλέκτορας; Στη ματαιοδοξία του για πλούτο. Στη μεσαιωνική Ιστορία της Δεξιάς, στην πλήξη της Δημοκρατίας, στη μεταφυσική και τέλος στον Διάβολο, που δε βάζει μυαλό για να τους πάρει όλους αυτούς και να τους σηκώσει.
14. Ο χειρότερος εχθρός του αλέκτορα είναι η αδιαφορία. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να κουβαλάει μαζί του σαν αξεσουάρ δημοσιογράφους, κομμώτριες και κόλακες της συμφοράς.

No comments: