Thursday 11 October 2007

Πολιτική και καιροσκοπία!

Ευτυχώς που ο Ευάγγελος Βενιζέλος μας έδωσε την ευκαιρία, με την εκδήλωση των φιλοδοξιών του, ν' ασχοληθούμε κάπως ιδιαίτερα με την πολιτική κι αναρωτιόμαστε, πλέον, αν η πολιτική είναι τέχνη ή επιστήμη! Αυτό το σημειώνω επειδή έχουμε να κάνουμε με καθηγητή πανεπιστημίου, συνταγματολόγο κ.λπ.
Κανείς δεν θα διαφωνήσει με τον Βενιζέλο και το ευγενές όνειρό του να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας. Πολύ καλά κάνει και... θέλει να δημιουργήσει την προσωπική πολιτική του ιστορία. Εν πολλοίς όμως, η πολιτική στη χώρα μας κατάντησε να είναι η τέχνη της καιροσκοπίας. Κι αυτό δυστυχώς δεν κατάφερε να το αποφύγει ο Βενιζέλος. Καιροφυλακτούσε, πότε θα "στραβοπατήσει" ο Παπανδρέου για να βάλει σε ενέργεια το σχέδιό του. Προσέξτε: δεν έβαλε το χεράκι του να τον βοηθήσει. Εκμεταλλεύτηκε το "ύφος" της ανακοίνωσης του Παπανδρέου, εκμεταλλεύτηκε τις συναισθηματικές αντιδράσεις και τη δυσφορία του πλήθους και κολακεύοντας, δημαγωγικά, τον πόθο για κυβερνητική εξουσία, εμφανίστηκε στο Ζάππειο και έδωσε το σύνθημα στα "φίλια" μέσα ενημέρωσης ν' αρχίσουν την επιχείρηση αποδόμησης του Παπανδρέου.
Από εκείνη την ημέρα, εξελίσσεται η προσπάθεια διάβρωσης του αντιπάλου του (δηλαδή του Παπανδρέου), αλλά και δίχως ενδεχομένως να το καταλαβαίνει ο Βενιζέλος, η διάβρωση του ίδιου του ΠΑΣΟΚ ως πολιτικού οργανισμού, των στελεχών του, των οπαδών, μελών και φίλων του Παπανδρέου. Αδιαφορώντας ο Βενιζέλος για τα μέσα επικράτησής του, το μόνο που "βλέπει" είναι η καρέκλα της εξουσίας. Το είπε κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου, αναφερόμενος στον Πλαστήρα, ότι "χωρίς την εξουσία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα"!
Ο Βενιζέλος μίλησε και για την "ενότητα" λέγοντας: «Θλίβομαι όταν γίνεται λόγος για επίπλαστη ενότητα. Εμείς όλοι μαζί θα εκφράσουμε το σύνολο του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ του 48%, το ΠΑΣΟΚ που άρεσε στον κόσμο, όπως έλεγε η Μελίνα». Μίλησε δε για πολιτική ήθους και πολιτισμού, που θα πρέπει να κυριαρχήσει στις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου...
Δηλαδή, κύριε Βενιζέλε, ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ τι εκφράζει; Ολίγη συστολή δεν θα έβλαπτε. Και η καπηλεία βλάπτει! Είναι αστείο να επικαλείται συνεχώς "ήθος" και "πολιτισμό" και άλλα συναφή, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι κανείς δεν θα του βάλει τρικλοποδιά, διότι απλούστατα... θα σκοντάψει μόνος του!
Επειδή στο κεφάλι του έχει μονάχα νόμους (καθότι συνταγματολόγος) αλλά και σχέδια καταστροφής του αντιπάλου, δεν έχει καταλάβει ότι η πολιτική είναι και ηθική κι επειδή όργανο της πολιτικής είναι ο λόγος, ο Βενιζέλος χρησιμοποιεί τον "λόγο" για την άσκηση του προπατορικού αμαρτήματος της ασέβειας. Θα πρέπει να σκεφθεί ψύχραιμα κάποια στιγμή και να διαβλέψει ότι ο παρορμητικός λόγος του δεν μπορεί να γίνει όχημα για να διεκπεραιώσει τους λαϊκούς πόθους από την περιοχή της επιθυμίας σ' εκείνην της πραγματοποίησής τους. Άλλωστε, η κολακεία του φανατισμένου λόγου του λειτουργεί με φθοροποιό τρόπο σε βάρος της τεχνικής που απαιτεί η πολιτική. Οι αποσκευές του που οι διάφοροι δημοσιογραφίσκοι τις αναφέρουν ως πλεονέκτημα, θα πρέπει να καταλάβουν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι είναι φορτίο άχρηστο για τον πολιτικάντη!
Είπε ο Βενιζέλος: «Μπορώ να κάνω, είπε, αυτά που δεν έκανε ο Γ. Παπανδρέου το 2004, όταν υποσχέθηκε ότι θα τ' αλλάξει όλα. Μπορώ να αλλάξω το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ την Ελλάδα». Με ποιους θα τα κάνει όλα αυτά που υπόσχεται; Ίσως με τη συνεργασία του κυρίου Πρετεντέρη, κήνσορος και αυτού, περί παντός και πάντων...
Δεν έχει νιώσει άραγε ακόμη ότι ότι όλοι αυτοί που τον περιτριγυρίζουν πιθανόν να είναι ένα αγελαίο σύμφυρμα που καθοδηγείται από... αντιπαπανδρεϊσμό; Λέμε, πιθανόν!
Αυτά που βγαίνουν και λένε στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια κι ακόμα εκείνα που υπαινίσσονται για τον Παπανδρέου, είναι το καλύτερο δώρο στη Δεξιά. Μέχρι και η κυρία Αποστολάκη... τι να πω, δεν ντρέπεται για το ύφος της το απαξιωτικό για τον Παπανδρέου! Κι όσο για τον Νεονάκη, ασχέτως εάν "δικαιώθηκε", θα πρέπει να του πω ότι αν πετάξει κανείς λάσπη στον τοίχο, η λάσπη θα πέσει, αλλά ο τοίχος θα λερωθεί. Λοιπόν, τι θέλει από το ΠΑΣΟΚ; Ας το αφήσει στην ησυχία του.
ΥΓ: Ο Γιώργος Φλωρίδης, τι θέλει; Είπε εκεί στη συνάθροιση των οπαδών του Βενιζέλου: «Δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως μια καρικατούρα αμερικανικού νεοφιλελεύθερου κόμματος, αλλά ως ένα καθαρά σοσιαλιστικό κόμμα». Το ευχαριστήθηκε τώρα; Κι αυτό το μόρφωμα που συγκρότησε ο Βενιζέλος με όλους εκείνους που δημιούργησαν τα "σκάνδαλα" επί κυβερνήσεων Σημίτη, τι είναι; Αντί να πάνε να κρυφτούν, έχουν γλώσσα και λαλούν!

1 comment:

Anonymous said...

ipsistos orthon to dimosiema sou
thelo episis na tomiso oti kata tin periodo tou pak 68-74 ixame
ta idia provlimata apo tous omious
tou simiti pou pote den ixan pygmi
i eftia gnomi.sinexos sti figi ke
hypokrisia.PAK stockholmi GK-Tsekouras