Monday 19 December 2011

ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ... Μπλόκο μηχανικών στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων


Τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος υποβολής των δηλώσεων διακόπτει από την ερχόμενη Πέμπτη το Επιμελητήριο. «Σβήνει» την ίδια μέρα και η λειτουργία του συστήματος έγκρισης των αμοιβών του ΤΕΕ...

Παγώνει προσωρινά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, διαμαρτυρόμενο για μια σειρά ρυθμίσεων που προωθούνται το τελευταίο διάστημα και έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών και τα ασφαλιστικά τους θέματα.
Το ΤΕΕ, το οποίο χειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των
δηλώσεων αυθαιρέτων, ανακοίνωσε χθες τη διακοπή της λειτουργίας του από την προσεχή Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2012.
Από την ίδια ημέρα διακόπτεται και η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος έγκρισης των αμοιβών του ΤΕΕ που αφορά όλες τις εργασίες που αναλαμβάνει ένας μηχανικός.
Οι μηχανικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για σειρά ζητημάτων όπως: Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της ελάχιστης νόμιμης αμοιβής των μηχανικών, η αφαίρεση από την ευθύνη του ΤΕΕ του μητρώου των ελεγκτών δόμησης, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2012, η ανάθεση του έργου του ελεγκτή δόμησης και σε αποφοίτους ΤΕΙ («εδώ δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν στατική μελέτη, πώς θα γίνουν ελεγκτές δόμησης;» αναρωτήθηκε μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης) και ασφαλιστικά ζητήματα.
Το ΤΕΕ κατήγγειλε χθες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών που φθάνουν το 30% και οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011. Το ΤΕΕ υπολογίζει πως οι αυξήσεις θα αγγίξουν το 95% σε βάθος εννέα χρόνων. «Πρόκειται για απίστευτες αυξήσεις σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, σχολιάζοντας χθες την απόφαση του ΤΕΕ να διακόψει τη λειτουργία του συστήματος ανέφεραν πως τόσο ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης είναι ανοιχτοί να συζητήσουν και να βελτιώσουν διατάξεις που θίγουν το επάγγελμα του μηχανικού. Θέματα όμως που έχουν να κάνουν με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση, δήλωσαν.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης
ΥΠΕΚΑ: Ξεπεράστηκαν οι οικονομικοί στόχοι για το 2011
8.000 δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά
Ξεπέρασαν τον αριθμό των 178.000 οι δηλώσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων οι οποίες έχουν εισαχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα που χειρίζεται το ΤΕΕ. Το τελευταίο διάστημα οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων έχουν «φουλάρει» και καθημερινά υποβάλλονται 7.000-8.000 δηλώσεις.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θεωρεί πως έχουν ξεπεραστεί οι εισπρακτικοί στόχοι για το 2011, αφού τα αναμενόμενα έσοδα είναι άνω του ενός δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 600 εκατομμύρια ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι 178.000 δηλώσεις είναι στο καθεστώς της επεξεργασίας. Από αυτές, οι 41.864 βρίσκονται στο στάδιο της αρχικής υποβολής, ενώ 22.626 βρίσκονται στο στάδιο προσωρινής υπαγωγής στη ρύθμιση, δηλαδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής των προστίμων. Οι 30.193 βρίσκονται σε καθεστώς ολοκλήρωσης της υπαγωγής στην τακτοποίηση, δηλαδή πληρώνονται τα πρόστιμα είτε με δόσεις είτε εφάπαξ. Συνολικά, η διαδικασία είσπραξης χρημάτων «τρέχει» για 83.347 δηλώσεις αυθαιρέτων.
Μανίνα Νικολοπούλου, Εθνος, 19/12/2011

No comments: