Wednesday 21 December 2011

Επίσκεψη του χιονιά! Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας και Πελοποννήσου, απαραίτητες οι αλυσίδες



Νεφώσεις και κατά τόπους βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ λόγω των χιονοπτώσεων στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου οι  οδηγοί πρέπει να κινούνται με αλυσίδες.

Η Τροχαία προειδοποιεί ότι χρειάζονται αλυσίδες στα εξής σημεία:
 

  • Στην οδό Άρνισσα – Χιονοδρομικό Κέντρο «Βόρας», στη Πέλλα, από το 15ο  έως το 25ο χλμ.
  • Στην οδό Καστοριάς – Φλώρινας, από το 13ο έως το 28ο χλμ. μέσω Βιτσίου.
  • Στην οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, από το 35ο έως το 45ο χλμ. μέσω Νεστορίου.
  • Στην οδό Καστοριάς – Αμύνταιου, από το 22ο έως το 43ο χλμ.
  • Στην οδό Φλώρινας – Καστοριάς, από το 20ο έως το 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).
  • Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ευρυτανίας
  • Στην οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο έως το 42ο χλμ.
Για την Τετάρτη, η ΕΜΥ προβλέπει λίγες νεφώσεις, που τοπικά θα είναι αυξημένες, ασθενείς βροχές και χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά της δυτικής χώρας και του ανατολικού Αιγαίου.

Το απόγευμα στα δυτικά της χώρας οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα αυτά που τοπικά θα είναι ισχυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν ανατολικότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα γίνουν νότιοι με ένταση 7 με 8 μποφόρ.

Χιόνια στα ορεινά


Από νωρίς την Τρίτη χιονίζει σε όλη την ορεινή Αρκαδία με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρά προβλήματα στην εθνική οδό Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας στο ύψους του Καμπέα και στο δρόμο Χρυσοβίτσι-Στεμνίτσα.

Η κυκλοφορία σε όλο το εθνικό κι επαρχιακό δίκτυο της Πελοποννήσου διεξάγεται πλέον κανονικά αλλά οι οδηγοί που θα κινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, κυρίως για την αντιμετώπιση του παγετού τις νυχτερινές ώρες.

Επιπλέον χιονίζει και στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων όπου, τουλάχιστον στα υψηλότερα σημεία, το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα 40 εκατοστά.

Τα μεγαλύτερα τμήματα των Τζουμέρκων, Μαστοροχωρίων, Ζαχοροχωρίων, Κόνιτσας και Μετσόβου καλύπτονται από χιόνι.

Μόνο για την κίνηση προς τα ορεινά χωριά, όπως την Αετομηλίτσα, τη Φούρκα και το Δίστρατο, τα αυτοκίνητα χρειάζονται αλυσίδες. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί, λόγω κυρίως του βραδινού παγετού, από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στα ορεινά πρέπει να έχουν μαζί τους αλυσίδες.

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων μέχρι τώρα εκτελούνται κανονικά.

No comments: