Thursday 15 December 2011

To οικονομικό κόστος των φυσικών καταστροφών του 2011


30.000 ανθρώπινες ζωές και 350 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν λόγω των φετινών φυσικών καταστροφών.
Καταστροφές όπως οι σεισμοί που έπληξαν φέτος την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία κόστισαν, πέρα από τις 30.000 ανθρώπινες ζωές, και 350 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανακοίνωσε η Swiss Re, δεύτερη μεγαλύτερη αντασφαλιστική στον κόσμο.
Ο σεισμός που οδήγησε στην καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το Μάρτιο είχε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, με απώλειες ύψους 210 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ακολουθεί ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε το Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας το Φεβρουάριο.
Ωστόσο, δεν επρόκειτο για τον πιο «ακριβό» χρόνο για την ασφαλιστική βιομηχανία: οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τις καταστροφές υπολογίζονται στα 108 δισεκατομμύρια, πάνω από τα διπλάσια από τα 48 δισεκατομμύρια του 2010, αλλά κάτω από τα 123 δισεκατομμύρια του 2005, όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τις ΗΠΑ.
«Το 2011 θα μείνει στη μνήμη ως άλλο ένα έτος πολύ τραγικών και δαπανηρών σεισμών» είπε ο Κερτ Καρλ, επικεφαλής οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η ασφαλιστική κάλυψη για σεισμούς παραμένει πολύ χαμηλά, ακόμα και σε εκβιομηχανισμένες χώρες που διατρέχουν υψηλό σεισμικό κίνδυνο, όπως η Ιαπωνία. «Οπότε, επιπρόσθετα στην απώλεια αγαπημένων προσώπων, οι κοινωνίες έρχονται αντιμέτωπες με τεράστιες οικονομικές απώλειες, οι οποίες επιβαρύνουν εταιρείες, ανθρωπιστικές οργανώσεις, κυβερνήσεις και, στο τέλος, τους φορολογουμένους».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας, 30.000 ζωές χάθηκαν λόγω καταστροφών μέσα στους πρώτους 11 μήνες του χρόνου, οι περισσότερες στην Ιαπωνία. Η καταστροφή του Μαρτίου κατέστρεψε το ψυκτικό σύστημα του σταθμού της Φουκουσίμα, οδηγώντας στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα από το 1986 (Τσερνόμπιλ).
Οι συνολικές απώλειες από το σεισμό της Νέας Ζηλανδίας ανήλθαν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τα περισσότερα από αυτά καλύπτονταν από ασφάλειες, κατά την Swiss Re.
Επίσης, πέρα από τους δύο σεισμούς, πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και την Αυστραλία οδήγησαν σε 10 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλιστικών αποζημιώσεων. Δύο τυφώνες στις ΗΠΑ επίσης κόστισαν περίπου 14 δισεκατομμύρια σε αποζημιώσεις, με τη βιομηχανία να πληρώνει περίπου 50 δισ. για ζημιές σε ακίνητη περιουσία μετά τον τυφώνα Αϊρίν. «Το 2011 ήταν η δεύτερη πιο 'ακριβή' χρονιά στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας» αναφέρει η Swiss Re, συμπληρώνοντας πως τα κόστη από συνεχιζόμενες πλημμύρες στην Ταϊλάνδη ή χιονοθύελλες στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το ύψος των αποζημιώσεων.
Το 2005 οι τυφώνες Κατρίνα, Βίλμα και Ρίτα είχαν ως αποτέλεσμα αποζημιώσεις ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2011 περιγράφηκε και από την Zurich Financial Services ως «η χειρότερη χρονιά από πλευράς καταστροφών» μετά το 2005.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

No comments: