Wednesday 21 December 2011

«Κόκκινη γραμμή η τιμή μας»... Οι Αιγύπτιες διαδηλώνουν κατά της βίαιης και σεξιστικής καταστολής

Χιλιάδες Αιγύπτιες βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους του Καΐρου ζητώντας να τερματιστεί η σωματική και –σε πολλές περιπτώσεις– σεξουαλική βία που ασκούν πάνω τους οι δυνάμεις ασφαλείας.

«Η τιμή μας είναι κόκκινη γραμμή» φώναζαν οι γυναίκες. Πολλές μιλούσαν για συστηματική και σκόπιμη γελοιοποίηση των γυναικών από τις Αρχές.

Κατά τις πρόσφατες αιματηρές κινητοποιήσεις (τον τελευταίο μήνα οι νεκροί φτάνουν τους 50) έχουν αυξηθεί τα περιστατικά παρενόχλησης και βίαιων επιθέσεων κατά γυναικών που κατεβαίνουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του στρατιωτικού Συμβουλίου που ουσιαστικά διοικεί τη χώρα.



Δεν λείπουν ακόμα και λεκτικές επιθέσεις και σεξιστική συμπεριφορά από διαδηλωτές ή αντιδιαδηλωτές κατά των γυναικών που κατεβαίνουν στην Ταχρίρ ή αλλού.


Το περιστατικό που εξόργισε τους Αιγύπτιους ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός μίας γυναίκας την Κυριακή στην πλατεία Ταχρίρ. Οι αστυνομικοί την έσερναν στο δρόμο αφού έβγαλαν τα ρούχα της, όπως φάνηκε από το βίντεο που αναρτήθηκε στο Ίντερνετ.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο δήλωσε ότι λυπάται βαθιά για όποιες παραβιάσεις και θα ερευνήσει τις καταγγελίες.

Οι εικόνες από το Κάιρο προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον που κατηγόρησε αστυνομικούς και στρατιώτες για σκόπιμη στοχοποίηση των διαδηλωτριών. Μίλησε δε για «συστηματική υποβάθμιση των Αιγύπτιων γυναικών».

No comments: